Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

V občini Tržič se dogaja

15. junij 2022

Sence vseh žrtev taborišča Ljubelj - Mauthausen vpijejo, naj se jih spominjamo soboto 77. obletnica osvoboditve taborišča Ljubelj. Na Gorenjski plaži bo tudi letos fletno poletno. Programski vmesnik (API) za pametna parkirišča tudi v Tržiču.

»Sence vseh žrtev taborišča Ljubelj - Mauthausen vpijejo, naj se jih spominjamo«

V soboto, 10. junija 2022 je bila Spominska slovesnost ob 77. obletnici osvoboditve koncentracijskega taborišča pod Ljubeljem.

V imenu Občine Tržič je goste pozdravil podžupan v funkciji župana Dušan Bodlaj ter spomnil na to, kako se besede, ki jih govorijo danes, hitro lahko tudi obrnejo: "Najbolj žalostno je, da kljub glasnosti, naših apelov ne slišijo ravno tisti, ki so najbolj zvesto polagali vence svojim rojakom, katerih kosti so zakopane pod to krvavo zemljo, sedaj pa sejejo smrt in razdejanje v Ukrajini."

"Ne, ne morem se spraviti z zlom, ne morem se spraviti s tistimi, ki so na zakonit način pobili moje sorodnike in milijone  soljudi. Do njihovih otrok in vnukov ne gojim slabih čustev, tudi ne do tistih, ki so drugače misleči. Z njimi se nimam kaj spraviti, saj nisem bila v sporu, v jezi, v sovraštvu. Želim živeti z njimi v dobrem sožitju. Kar pa zadeva tiste, ki so vodili taborišči na Ljubelju in vsa druga taborišča, se pridružujem umetniku, ki je oblikoval spomenik in obtožujem. J'accuse. K človeškosti sodi tudi to, da si vsaj do neke mere odgovoren za svoja dejanja," so besede letošnje slavnostne govornice na spominski slovesnosti, dr. Anice Mikuš Kos.

Letošnje slovesnosti so se med drugim udeležili: predsednica Državnega zbora Republike Slovenije mag. Urška Klakočar Zupančič, minister za obrambo Republike Slovenije Marjan Šarec, poslanec Borut Sajovic, podžupan Občine Tržič v opravljanju funkcije župana Dušan Bodlaj, predsednik Taboriščnega odbora Rab v imenu Koordinacijskega odbora žrtev vojnega nasilja pri Zvezi združenj borcev za vrednote Narodnoosvobodilnega boja Slovenije Herman Janež, Daniel Simon z delegacijo francoskega združenja Amicale de Mauthausen, predsednik ZZB NOB Tržič Jure Jerkič, predstavniki Koroškega združenja Mauthausen Komitee Kärnten / Koroška in veleposlaniki: veleposlanica Republike Avstrije Elisabeth Ellison - Krammer, namestnik veleposlanika Češke republike Jan Beneš, veleposlanica Republike Francije Florence Ferrari, veleposlanik Zvezne republike Nemčije Adrian Pollmann in veleposlanik Republike Poljske Krzysztof Olendzki.

(foto: KTV Medvode)

V imenu Taboriščnega odbora Rab Gonars, Koordinacijskega odbora žrtev vojnega nasilja pri Zvezi združenj borcev za vrednote NOB in v imenu Zveze združenj borcev je udeležence pozdravil Herman Janež, ki je opozoril na žalostno bledenje spomina, ki odhaja z generacijami, ki so doživele vojne grozote.

Daniel Simon s francoskega združenja Amicale de Mauthausen se je spomnil pokojnega Borisa Pahorja, ki je leta 2016 na mestu nekdanjega taborišča Ljubelj, pri svojih 103. letih prišel samo zato, da je prosil naj se »rdeči trikotnik« ne pozabi.

Začenja se poletje na Gorenjski plaži

V petek, 17. junija 2022, ob 7. uri se bodo odprla vrata poletni sezoni na Gorenjski plaži. Kopanje bo možno vsak dan od 9. do 19. ure, jutranje rekreacijsko plavanje pa bo potekalo vsak dan od 7. do 8.30.

V sodelovanju z zaposlenimi v Zdravstvenem domu Tržič bo letos dogajanje na bazenu še bolj pestro. Med poletnimi počitnicami bodo namreč v dopoldanskem času potekale ZDRAVSTVENE DELAVNICE: razgibavanje, vaje za zdravo hrbtenico, meritve zmogljivosti, delavnice na temo zdravih zob, sladkorja in maščob v prehrani, merjenje krvnega tlaka in krvnega sladkorja ter prikaz oživljanja z uporabo AED. Še do srede, 15. junija veljajo predsezonske cene sezonskih vstopnic.

Programski vmesnik (API) za pametna parkirišča

Projekt pametnih parkirišč dobiva novo dodano vrednost, in sicer lahko prek programskih vmesnikov (API) in prek interneta enostavno pridobivamo podatke (po konceptu odprtih podatkov) o številu prostih parkirnih mest v (skoraj) realnem času. Programski vmesniki omogočajo razvijalcem oz. komurkoli, da jih vključi v svoje aplikacije, ki podatke črpajo še iz mnogih, drugih različnih virov oz. informacijskih sistemov.

Takšen primer je na odprtih podatkih temelječa aplikacija https://tocen.si/#/  (UL FRI), ki jih pridobiva preko API različnih sistemov in za določene občine prikazuje vozni red javnega potniškega prometa, podatke o izposojah koles, za občino Tržič pa informacije o številu prostih parkirnih mest na parkiriščih v okolici mestnega jedra Tržič (ZD Tržič, Za Mošenikom, Cankarjeva, BPT, kasneje še Tržnica).

API za parkirišča je šele prvi korak, saj bomo objavljali API in dodajali podatke še iz drugih, različnih prometnih sistemov in prometne infrastrukture. Odprti podatki, ki jih že nudi Občina Tržič so na voljo na tej povezavi https://www.trzic.si/za-obcane/turizem-in-razvoj/pametna-skupnost/odprti-podatki.html. Dostopnost do odprtih podatkov preko API vmesnikov bodo omogočali razvoj še ostalih koristnih (in predvsem brezplačnih) aplikacij tako za občane kot obiskovalce Tržiča. Kratka tehnična API dokumentacija (klici, parametri in ostale info.) je vsem zainteresiranim uporabnikom na voljo tukaj https://www.trzic.si/doc/open-data-en/api-pametna-parkirisca.pdf.

Vse, ki boste uporabljali APIje in ostale odprte podatke Občine Tržič naprošamo, da nam sporočite v katere aplikacije jih vključujete in za kakšen namen. API za pametna parkirišča je omogočil ponudnik sistema Telekom Slovenije.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...