Pojdi na glavno vsebino

Koledar dogodkov v občini Tržič


 • Kultura, ostalo, Za otroke, Zabava

  Rajalne in plesne igre na Slovenskem

  Atrij občine Tržič, Trg svobode 18, 4290 Tržič Kulturno društvo Folklorna skupina Karavanke | www.fs-karavanke.si | kdfskaravanke@gmail.com | 051 332 787 (Saša Meglič)
  koncert, Kultura

  Kulturni abonma Polna žlica kulture: Festival koračnic

  ob dvorcu Neuhaus | Koroška cesta 24, Tržič Občina Tržič | informacije@trzic.si | 04 59 71 524, 051 627 057

  Festival koračnic s Pihalnim orkestrom Tržič in Godbo na pihala Slovenske Konjice

  Tržičani smo ponosni na maršala Radetzkega, ki se je leta 1797 poročil s tržiško grofico Frančiško Romano von Strassoldo - Grafenberg. Od njene matere je odkupil grad in gospostvo Neuhaus pri Tržiču. 

  Leta l811 je v požaru pogorel večji del Tržiča in z njim tudi številne grofove železarske naprave. Ogenj pa ni prizanesel tudi staremu gradu Neuhaus. Rdetzky se vsa sredstva, ki jih je prejel za obnovo gradu podaril Tržičanom, sebi pa na lastne stroške postavil manjši dvorec. Poskušal je postati tudi uspešen podjetnik, vendar mu to ni uspelo. Ogromni stroški za raznovrstne projekte so ga prisilili, da je graščino zastavil baronu Dietrichu, ki je poravnal grofove dolgove, tako da  nazadnje  Radetzkemu ni nič ostalo in je novembra l. l819 s težkim srcem zapustil Tržič, čeprav se je nameraval na starost v njem naseliti.

  25. 9. 1852 je grof Radetzky kot 86-letni starček še zadnjič obiskal Tržič in domačini so mu pripravili veličasten sprejem. Feldmaršal se je takrat zanimal tudi za vse tiste, ki so mu kdaj v Tržiču pomagali pri reševanju njegovih težav. Zato je najprej obiskal starega čevljarskega mojstra, ki je grofu pred nekaj desetletji gmotno pomagal. V spomin na 170. obletnico njegovega zadnjega obiska Tržiča bodo ob obnovljenem dvoru Neuhaus zadonele koračnice, tudi znameniti Radetzky marš, ki jo je njemu v čast spisal Johann Strauss starejši.

  Razstave

  Razstava starih igrač in iger

  Galerija Atrij Tržiški muzej I Muzejska 11, 4290 Tržič I www.trziski-muzej.si I 04 53 15 500 I trziski.muzej@guest.arnes.si I

  Razstava je odprta od ponedeljka do petka od 8. do 18. ure.

  Razstave

  Razstava: Ana Zavadlav

  Galerija Paviljon Tržiški muzej I Muzejska 11, 4290 Tržič I www.trziski-muzej.si I 04 53 15 500 I trziski.muzej@guest.arnes.si I

  Vabljeni na ogled razstave Ane Zavadlav, ki bo odprta od torka do petka med 10. in 12. ter med 16. in 18. uro, ob sobotah pa od 10. do 12. ure.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se