Pojdi na glavno vsebino

Mediji

PGD BISTRICA PRI TRŽIČU GRADI NOVO GARAŽO

18.10.2017 - Gasilke in gasilci PGD Bistrica pri Tržiču se po dolgih letih čakanja veselijo nove pridobitve. Že dlje časa se je kazala prostorska stiska, ki se je letos avgusta z dobavo novega vozila za gozdne požare GVGP-2 še povečala. Po dveh letih čakanja na gradbeno dovoljenje, so pred kratkim podpisali pogodbo z izvajalcem del, domačim podjetjem Semago in začeli z izgradnjo prizidka h garaži, obstoječo pa bodo še podaljšali. Z županom Občine Tržič mag. Borutom Sajovicem pa sta predsednik in poveljnik PGD Bistrica, Luka Rener in Aleš Meglič včeraj dopoldne (18. oktober), podpisala pogodbo o sofinanciranju investicije. Ta znaša okrog 120 tisočakov, polovico zneska bo prispevala Občina Tržič iz proračuna, ostalo PGD Bistrica pri Tržiču.

»Gradbena dela že potekajo. Zamenjali bomo tudi zdajšna dotrajana vrata z modernejšimi dvižnimi rolo vrati. Vse to nam bo omogočilo boljše pogoje za delo in še hitrejše izvoze na intervencije,« pravi predsednik PGD Bistrica pri Tržiču Luka Rener. Če bo vreme naklonjeno gradbenim delom, bodo le ta končana do konca leta.

V novi garaži bo prostora za štiri gasilske avtomobile, ki jih imajo bistriški gasilci. Od tega eno za prevoz moštva, specialno vozilo za reševanje v tunelih, eno avtocisterno in vozilo za gozdne požare ter dve prikolici. »V letošnjem letu smo imeli 28 intervencij, polovico od tega so bili požari, ostalo pa tehnične intervencije in  prometne nesreče. Društvo ima sicer nekaj več kot sto članov, operativno enoto pa sestavlja 34 članov,« je stanje v društvu opisal poveljnik PGD Bistrica pri Tržiču Aleš Meglič.

PGD Bistrica pri Tržiču je gasilska enota 3. kategorije in je osrednja enota v občini Tržič ter tudi enota širšega pomena z nalogo gašenja in reševanja v predoru Ljubelj, posredujejo pa tudi pri nesrečah na celotnem območju občine.

»PGD Bistrica je ena tistih gasilskih enot, ki je v sistemu varnosti, zaščite in reševanja v Tržiču najbolj izpostavljena in najbolj obremenjena. Ima izredno hitre izvoze in največ intervencij. Ima dobro tehnično opremljenost z vozili. Ker je tehnika draga in zahtevna je prav, da je pod streho,« je ob podpisu pogodbe o sofinanciranju povedal župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic. Dodal je še, da je po desetih letih, tržiška, ena najbolje opremljenih gasilskih zvez na Gorenjskem. »Zasluge za to gredo društvom, njihovim poveljstvom in vodstvu, ki so nam znali potrebe in problematiko odlično predstaviti. Naše gasilke in gasilci so tudi odlično izobraženi, visoko motivirani in imajo v svojih vrstah izjemno število mladih,« pravi župan mag. Borut Sajovic.

V občini Tržič, ki ima 15.000 prebivalcev, je v gasilskih vrstah kar 1000 občank in občanov.

PRENOVLJENA DVORANA TRŽIŠKIH OLIMPIJCEV GOSTI DRŽAVNO PRVENSTVO V ŠPORTNEM PLEZANJU

16.10.2017 - Športno plezalni odsek Planinskega društva Tržič bo tudi letos gostitelj Državnega prvenstva v športnem plezanju, kategorija težavnost, ki bo v soboto, 21. in v nedeljo, 22. oktobra v prenovljeni Dvorani tržiških olimpijcev.

Dvorana tržiških olimpijcev, zgrajena leta 2002, je bila v minulih mesecih deležna temeljite prenove parketa, ki je bil po petnajstih letih uporabe dotrajan in poškodovan ter zaščitnih plošč ter popravila tribun. Položenega je bila okrog 1.200 m2 javorjevega parketa, skladnega s certifikati organizacije FIBA. Dela je izvedbo podjetje Jurles d.o.o. iz Slovenske Bistrice, nadzor nad deli pa je opravljal kranjski Domplan.

»Tržiška dvorana ima nov, kvaliteten parket iz kanadskega javorja, skladnega s certifikati organizacije FIBA. Poskrbljeno je tudi za njegovo zaščito ob prireditvah.  Vzporedno s prenovo parketa so bile prenovljene tribune na izvlek in nekaj športne opreme. Ta trenutek parket že preizkušajo šolarji in rekreativna društva, z odzivom vseh pa smo zelo zadovoljni. Površina je kvalitetna, trajna ter gležnjem, sklepom in človeškemu organizmu prijazna,« poudarja župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic.

Skupna vrednost investicije znaša 169.709,05 evra. Projekt prenove je delno sofinancirala Fundacija za šport v skupni višini 43.064,00 evra in sicer v letošnjem letu 17.972,00 eur, v letu 2018 – 12.229,00 eur in v letu 2019 – 12.863,00 eur.

Prenovljena Dvorana tržiških olimpijcev bo s strani župana Občine Tržič mag. Boruta Sajovica uradno predana namenu v soboto, 21. oktobra 2017, ob 19. uri s kratkim kulturno-zabavnim programom in soupada z Državnim prvenstvom v športnem plezanju.

Plezalke in plezalci bodo nastopili v starejši, srednji in mlajši kategoriji. Tekmovanja se bodo udeležili tudi naši najboljši plezalci. Finalna tekma žensk in moških, ki bodo plezali istočasno, bo v soboto, 21. oktobra ob 20. uri. Nedeljski program, ki se začne ob 10. uri,  je namenjen cicibankam in cicibanom ter mlajšim deklicam in dečkom.  Pokrovitelj tekmovanja je Občina Tržič.

TRŽIŠKI STARTUP VIKEND NAVDUŠIL

12.10.2017 - Na Osnovni šoli Bistrica je med 6. in 8. oktobrom potekal Tržiški startup vikend. Tržiški startup vikend je tridnevni podjetniški dogodek, ki se je izvajal v okviru iniciative TržičPodjeten.si in bil financiran s strani Občine Tržič, na katerem so udeleženci razvijali svoje poslovne ideje v delujoče prototipe.

Udeleženci Tržiškega startup vikenda so prvi dan predstavili 13 različnih idej, od katerih smo na zaključni prireditvi poslušali 4 predstavitve idej. Ideje so se med seboj zelo razlikovale, vsi udeleženci pa so pokazali veliko mero zagnanosti in želje po napredku, kar le potrjuje dejstvo, da so mladi ustvarjalci polni idej in dovolj pogumni, da si drznejo skočiti v neznano in poizkusiti iz nič narediti nekaj novega. 

Na Tržiškem startup vikendu so udeleženci skupaj z mentorji tri dni in dve noči ustvarjali in razvijali svoje zamisli. Udeleženci so se naučili presojanja idej, iterativnega razvoja idej, odkrivali skrivnosti hitrega prototipiranja, delali po metodi SCRUM, ter se učili trikov javnega nastopanja od najboljših govorcev. Vmesno dogajanje so popestrile motivacijske podjetniške zgodbe, ki so udeležence spodbudile k nadaljnjemu delu. Udeleženci so čas predavanj in delovni čas maksimalno izkoristili, o čemer priča tudi dejstvo, da so skoraj vse ekipe bodisi razvile svoje prve prototipe bodisi sklenile prve posle. 

Tržiški startup vikend je Ustvarjalnik v okviru iniciative TržičPodjeten.si organiziral v sodelovanju z Občino Tržič, Ljudsko univerzo Tržič in Osnovno šolo Bistrica. 

Tekom vikenda je ekipam uspelo skleniti prve posle in ustvariti prve prototipe, s katerimi so prepričali še tako zahtevno komisijo. Projekti, ki so najbolj prepričali s svojo dovršenostjo in atraktivnostjo poslovnega modela, kvaliteto tržnega potenciala, so bili izbrani kot zmagovalci vikenda. Zmagovalci Tržiškega startup vikenda so si prislužili vstop v Podjetniško akademijo. 

Naj ideja po izboru komisije in naj pitch: The Book Experience
The Book Experience je storitev, ki ljubiteljem knjig omogoča, da podoživijo dogodivščine svojih najljubših junakov.

Vstop v podjetniško akademijo: Full Capacity
Full Capacity je mobilna aplikacija, ki turističnim delavcem omogoča enostavno prerazporejanje gostov v prezasedenih namestitvenih kapacitetah. 

Na zaključnem dogodku so zbrane nagovorili direktorica Ljudske univerze Tržič, dr. Metka Knific Zaletelj, podžupan Občine Tržič, Dušan Bodlaj, in ravnatelj Osnovne šole Bistrica, dr. Štefan Žun.

OBČINA TRŽIČ S KATALOGOM INVESTICIJSKIH IN POSLOVNIH PRILOŽNOSTI

10.10.2017 - V Tržiču še veter dobro piha.

Občina Tržič je v zadnjih letih na področju spodbujanja gospodarstva in podjetništva uspešno izvedla kar nekaj ukrepov in aktivnosti. Z nizom srečanj na temo »Kako privabiti več investicij v občino Tržič« in »Kako še bolj prebuditi podjetništvo v občini Tržič«, na katerega smo povabili ključne deležnike iz Tržiča in Slovenije, smo preučili ključne prednosti in identificirali številne razvojne priložnosti, ki jih Tržič ponuja.

Prednostne naloge na tem področju so privabljanje investitorjev in pospeševanje investiranja v Tržič, aktivacija ter revitalizacija praznih poslovnih in industrijskih prostorov ter iskanje novih perspektivnih dejavnosti. Na podlagi izvedenih delavnic je Občina Tržič oblikovala katalog investicijskih in poslovnih priložnosti v občini Tržič, ki je namenjen tako domačim kot tujim investitorjem. V njem so predstavljene ključne primerjalne prednosti občine Tržič, poslovne priložnosti ter ključne  »brownfield« in »greenfield« investicijske priložnosti. Med drugim so predstavljeni tudi poslovno zanimivi gospodarski subjekti v občini in vrsta ugodnosti, ki jih Občina Tržič nudi potencialnim investitorjem in poslovnih subjektom.

Z dopolnitvijo prostorskih aktov želi Občina Tržič za prihodnost gospodarskega razvoja širiti zazidljive površine z industrijsko in/ali poslovno namembnostjo ter revitalizirati velik industrijski kompleks BPT z ureditvijo prometne in komunalne infrastrukture. V načrtu je ureditev nove poslovne cone Brezovo za “greenfield” investicije in priprava platoja Ljubelj za oživitev turistične dejavnosti. Za privabljanje novih investicij bodo izvedeni še številni drugi manjši ukrepi.

Z akcijskim načrtom za privabljanje novih vlagateljev, ki ga je Občina Tržič izdelala v letošnjem letu, so na voljo poslovne cone oz. zemljišča po ugodnejših cenah kot so v povprečju na Gorenjskem; delne oprostitve plačila komunalnega prispevka, praviloma v 50% deležu; neposredne spodbude (subvencije) za mala in srednje velika podjetja za spodbujanje začetnih investicij in investicij v razširjanje dejavnosti in razvoj, spodbujanje odpiranja novih delovnih mest in samozaposlovanja, spodbujanje promocije in prodora na tuje trge, spodbujanje sobodajalstva; podpora pri iskanju lokacij in/ali poslovnih in industrijskih prostorov, povezovanje z lastniki, podpora pri urejanju dokumentacije in pridobivanju dovoljenj.

Podatki kažejo, da število podjetij v občini relativno hitro raste, januarja letos je bilo registriranih 1229 podjetij. Prav tako naglo rastejo prihodki predvsem gospodarskih družb. Kljub propadu nekaterih večjih podjetij v občini, se registrirana brezposelnost znižuje hitreje od slovenskega povprečja in znaša 8 %.

Precej trenutno praznih poslovnih in industrijskih prostorov omogoča nove priložnosti za nove vlagatelje. Želimo pa si še več investicij, investitorjev in delovnih mest.

Na Občini Tržič smo z nizom srečanj, na katera smo sistematično povabili ključne deležnike iz Tržiča (podjetnike, občinske svetnike, uradnike, predstavnike javnih zavodov, šolnike, druge zainteresirane javnosti) in uspešne posameznike iz različnih uspešnih sredin po Sloveniji, ki so v svojih lokalnih sredinah uspeli doseči gospodarski preboj in bi njihove primere dobrih praks lahko prenesli v Tržič. To so bili župani, predstavniki tujih investitorjev, uspešni slovenski podjetniki in gospodarstveniki ter državni promotorji Slovenije kot privlačne države za investitorje.

Identificirali smo številne razvojne priložnosti, ki izvirajo iz izredno dobre, strateške lege Tržiča (bližina letališča, avtoceste, glavnega mesta, Avstrije in Italije), velike količine praznega stavbnega fonda namenjenega industrijski proizvodnji ter kadru z ustreznimi delovnimi veščinami in navadami.

Ključno vprašanje ni bilo »Kaj smo nekoč v Tržiču imeli, kaj smo delali in kako uspešni smo s tem bili«, ampak »Katere sodobne svetovne gospodarske trende Tržič glede na svoje naravne, gospodarske, prostorske in kadrovske danosti lahko izkoristi na način, da postane izjemno gospodarsko prepoznavna občina«.

Ukrepi, ki jim bo občina sledila na tem področju, temeljijo na treh ključnih stebrih:

  1. Spodbujanje razvoja podjetništva med občani: promocija podjetniškega načina razmišljanja med vsemi kategorijami občanov, vseživljenjsko učenje ter generiranje podjetniških idej. Posameznikom s podjetniško idejo želimo zagotoviti ustrezno podporno okolje za njihovo realizacijo. S tem namenom smo ustanovili tudi Tržiški kreativni center, ki deluje v okviru Ljudske univerze Tržič;
  2. Spodbujanje razvoja in povezovanja med obstoječimi podjetji: med obstoječimi podjetji si želimo več sodelovanja, izmenjave podjetniških izkušenj. S tem namenom želimo ustanoviti Klub tržiških podjetnikov. Razvoj podjetij pa spodbujamo tudi z občinskim razpisom;
  3. Spodbujanje domačih in tujih investicij: želimo ustvariti spodbudno poslovno okolje, tržiškim podjetjem omogočiti rast, hkrati pa v občino pritegniti tudi morebitne tuje vlagatelje.

Ti ukrepi bodo pripomogli, da bo v prihodnosti občina Tržič investicijsko in poslovno atraktivna občina z dobrimi infrastrukturami ter prostorskimi in drugimi pogoji.

Katalog investicijskih in poslovnih priložnosti v občini Tržič je objavljen na spletni strani www.trzic.si.

V Tržiču bo predstavitev Bele knjige o pokojninah

4.10.2017 - V mesecu aprilu 2016 je Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti javnosti predstavilo t. i. Belo knjigo o pokojninah, v kateri so predlagani ukrepi, ki naj bi zagotavljali vzdržnost pokojninske blagajne.

Bela knjiga o pokojninah vsebuje predloge rešitev prilagoditve pokojninskega sistema, s katerimi lahko le-ta učinkovito odgovori na izziv, ki ga postavljajo spremenjene demografske razmere ter predstavlja podlago za informiranje izvršne veje oblasti pri pripravi zakonodaje. Njen namen je prikazati analizo trenutnega stanja na področju pokojninskega in invalidskega zavarovanja v RS; prikazati analizo učinkov nove pokojninske reforme iz leta 2012; oblikovati nabor možnih rešitev, ki bodo zagotovile javnofinančno vzdržnost pokojninskega sistema in hkratno primerno višino pokojnin tudi po izteku prehodnega obdobja, določenega v veljavni pokojninski zakonodaji; širši javnosti predstaviti stanje in projekcije pokojninskega sistema za sedanje delovno aktivno prebivalstvo Slovenije in predvsem za mlade, ki šele vstopajo na trg dela, sedanjim upokojencem pa omogočiti dostojno preživetje. Zadostno ozaveščenost javnosti vidimo kot pomemben predpogoj za sodelovanje širše javnosti v razpravi o nadaljnjih prilagoditvah pokojninskega sistema. Namen Bele knjige o pokojninah je predstaviti podlago za izmenjavo mnenj in predlogov vseh deležnikov pokojninskega sistema, s poskusom doseči čim večji možni konsenz, ki bo v nadaljevanju podlaga za pravočasno pripravo zakonskih rešitev.

Na povabilo Občine Tržič in OO DeSUS Tržič, bo Belo knjigo o pokojninah v sredo, 18. oktobra 2017, ob 10. uri v Paviljonu NOB Tržič, podrobneje predstavil državni sekretar MDDSZ, Peter Pogačar.

V KS KRIŽE INVESTIRALI V VARNOST, NAPREDEK IN KAKOVOST BIVANJA

3.10.2017 - Leto 2017 bo v zgodovino Krajevne skupnosti Križe zapisano z velikimi črkami, saj so dokončane pomembne investicije trajnega skupnega pomena, ki so obogatile kraj in skupnost.

Mednje sodi prestavitev avtobusnih postajališč, kar je omogočilo začetek prenove kriškega trgca. Dodani so bili pločniki in prehodi za pešce na šolski poti za tiste, ki prihajajo iz Sebenj in Žiganje vasi. Cestišče je sedaj širše in preglednejše, sodobna javna razsvetljava pa omogoča večjo vidnost in varnost. Izboljšano je tudi meteorno odvodnjavanje. Do športnega parka s tenisom in novega velikega parkirišča zdaj vodi asfaltna pot.

Izgradnja novega povezovalnega kanala iz Sebenj do Snakovega je omogočila čistejše okolje, hkrati pa je prinesla tudi prenovo ulice. Dobili smo boljšo cesto ter uredili korito in brežino potoka. Vrtno ulico krasi nova javna razsvetljava. Izgradnjo celotnega kanalizacijskega sistema bomo nadaljevali proti ulici Pod Pogovco. Pospešeno načrtujemo tudi izgradnjo prepotrebnega pločnika in komunalne infrastrukture do vrha snakovškega klanca.

Zahteven zalogaj je bila tudi prenova Planinske poti. Dotrajana preozka ulica brez ustrezne komunalne opreme je po prenovi postala ena najlepših poti, tudi po zaslugi vaščanov samih, ki so po razširjeni obnovi s številnimi zasebnimi gradnjami precej pripomogli k lepši ureditvi. Razširitve, obnovljena fekalna in meteorna kanalizacija, vodovod, javna razsvetljava in dodatne ureditve prinašajo napredek in izboljšujejo kakovost bivanja.

Kriški trg s prenovo in izvirno arhitekturo postavlja piko na i letošnjemu gradbenemu dogajanju. Urejen vaški trg poleg dosedanjega parkiranja omogoča tudi počitek na klopeh ob pitniku, druženje in kulturno dejavnost.

»Križe so zelo pomembno tržiško lokalno stičišče, odprtje kar štirih velikih in že dolgo pričakovanih investicij pa zagotovo presega krajevni pomen. Obnova vodovodov, kanalizacij,  ostale komunalne infrastrukture na Planinski poti in Snakovški cesti,  širše in varnejše ceste, prehodi za pešce, novi metri pločnikov, dve avtobusni postaji, javna razsvetljava, dostop in nova cesta  do parkirišča ob športnem parku ter Kriški trg, center prave gorenjske vasi - vse to so dejanja, ki že služijo namenu in govore sama zase,« pravi župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic.

Zaveda se, da v današnjih časih dobro opravljeno delo, vedno kaže tudi cilje za jutri. »Pokazali smo da znamo, hočemo in zmoremo, zato na Občini Tržič že načrtujemo gradnjo pločnika  v Snakovem, odkup zemljišč za  širitev športnega parka v Križah, nekaj posodobitev komunalne infrastrukture ter povezovalno  magistralno kolesarsko pot od Pristave do Zadrage.«   

»Gradbeni posegi so zahtevni in življenje ob gradbišču je naporno. Zato pa je zadovoljstvo ob novih pridobitvah toliko večje,« se zaveda tržiški župan mag. Borut Sajovic. Prepričan je, da bodo dokončane investicije v KS Križe služile tako vaščanom kot tudi okoliškim prebivalcem, ki obiskujejo vrtec, šolo, športno igrišče, cerkev ali kulturno dvorano.

Krajevna skupnost Križe in Občina Tržič pripravljata simbolno odprtje vseh investicij v petek, 6. oktobra 2017, ob 17. uri na obnovljenem trgu v Križah.

DNEVI EVROPSKE KULTURNE DEDIŠČINE V TRŽIČU

26.9.2017 - Slovenija je bila davnega leta 1991 skupaj še z nekaterimi drugimi evropskimi državami med državami ustanoviteljicami – pobudnicami prireditve DEKD. Dnevi evropske kulturne dediščine so, kot pove že ime, skupna akcija številnih evropskih držav pod okriljem Sveta Evrope in Evropske komisije. Vsako leto znova prireditelji izberejo raznovrstne teme, s katerimi skušajo domači javnosti, Evropejcem in svetu predstaviti kulturno dediščino Evrope. Letošnja tema Dnevov evropske kulturne dediščine je Voda – od mita do arhitekture.

Občina Tržič se jim skupaj s Prirodoslovnim društvom Slovenije pridružuje s strokovno ekskurzijo po Dovžanovi soteski, ki bo v četrtek, 28. septembra ob 16. uri. Zbirno mesto je na parkirišču v Čadovljah. Reka Tržiška Bistrica v Dovžanovi soteski ni le odkrila zanimivih geoloških in geomorfoloških pojavov, temveč je pomembno vplivala tudi na življenje lokalnih prebivalcev. Značilnosti in posebnosti naravnega spomenika vam bodo predstavili dr. Irena Mrak, dr. Matevž Novak in Janja Benedik. Ob 19. uri v Razstavno izobraževalnem središču Dolina sledi še predavanje z naslovom Prirodoslovno društvo Slovenije in Dovžanova soteska. Prirodoslovno društvo Slovenije je bilo letos s strani Občine Tržič povabljeno k aktivni udeležbi pri razvojnih aktivnostih v Dovžanovi soteski. Na predavanju bo Janja Benedik predstavila zgodovino in dejavnosti društva, povezanost z Dovžanovo sotesko in poglede na nadaljnji razvoj.

V Knjižnici dr. Toneta Pretnarja so zbirali podatke o pomenu vode, mlinov, žag in elektrarn, kopališč, korit, ki so oblikovali vsakdanje življenje tržiških ljudi in razvoj občine. Zbrano gradivo bodo predstavili v sredo, 27.  septembra ob 19. uri na domoznanskem večeru z naslovom Življenje Tržiča ob vodah Lomščice, Bistrice in Mošenika, Voda – od mita do arhitekture.

Otroci in strokovni delavci Vrtca Tržič bodo v okviru DEKD ustvarjali, raziskovali, opazovali in odkrivali svet voda, spoznavali agregatna stanja vode ter njeno dolgo in zanimivo potovanje od kapljice do morja. Tema se navezuje na načrtovano vsebino mednarodnega projekta Erasmus+, ki ga soustvarjamo s partnerji Islandije, Poljske in Španije. Skozi ljudsko izročilo (pesmi, plese, pripovedke in star tržiški običaj – Gregorjevo), učenje in igro bomo spoznali sotočje Bistrice in Mošenika, obiskali Dovžanovo sotesko, spoznali pomen voda za življenje nekoč in danes ter ustvarjali mlinčke.

VRTEC PALČEK V TRŽIČU IMA NOVO KAPO

22.9.2017 - Novo šolsko leto so otroci in zaposleni Enote Palček Vrtca Tržič pričeli v zavetju nove strehe, ki jo je med počitnicami saniralo podjetje Gradbeništvo Hočevar d.o.o.

Na objektu, ki je bil dograjen in adaptiran v letu 1987, je bila zamenjana strešna kritina, ki je bila zaradi pogostega zamakanja že večkrat krpana. Odstranjene in zamenjane so deske, izolacija in vsi kleparski izdelki vključno z žlebovi, nova je strelovodna inštalacija. Na objektu sta dve novi strešni okni, štiri pa so premontirana. Dodatno sta bila nad teraso igralnice in vhodom za dostavo izdelana dva nova nadstreška.

 V torek, 26. septembra 2017, ob 18.30 bo v Palčku kratka in sladka prireditev, na katero ob novi pridobitvi vabijo otroci in zaposleni Enote Palček Vrtca Tržič in Občina Tržič, ki je za investicijo namenila 129.881,74 evrov z vključenim ddv.

KRAJEVNA SKUPNOST PODLJUBELJ IMA VELIKO RAZLOGOV ZA PRAZNOVANJE

21.9.2017 - Krajevna skupnost Podljubelj, Športno društvo Podljubelj in Občina Tržič v soboto, 23. septembra pripravljajo prireditev v počastitev praznika Krajevne skupnosti Podljubelj.

Za varnost in zdravje ljudi ter razvoj Podljubelja je bilo v zadnjih dveh letih izvedenih več investicij. Lani se je v naselju Voh uredil javni vodovod, meteorno odvodnjavanje, večja je poplavna varnost ter urejen most in nekatere ceste.  Glavni letošnji investiciji pa sta izboljšanje vodo oskrbe tako v Podljubelju kot tudi v občini Tržič ter izgradnja preglednejšega križišča na vhodu v Podljubelj.

Na sodobno, varno križišče so krajani Podljubelja čakali desetletja, saj so pri gradnji hitre državne ceste Bistrica – Ljubelj pozabili na funkcionalen in varen izvoz domačinov. Podljubelj ima danes sodobno križišče, ki omogoča varno zavijanje iz smeri Avstrije v vas in v obratni smeri ter iz vasi proti Tržiču. Pri izdelavi projekta je bila še posebna pozornost dana razširitvi in rekonstrukciji križišča, širokim varnostnim pasovom, odbojnim ograjam, javni razsvetljavi, predvsem pa širini, odprtosti in večji preglednosti na tem mestu. Križišče poleg varnosti in preglednosti krepi tudi gospodarske in turistične potenciale Podljubelja. »Na zboru krajanov pred tremi leti smo se strinjali, da je sodobno in varno križišče nujna in prednostna investicija v vasi, a birokratskih ovir in tudi političnih nasprotovanj ni bilo malo, zato je preteklo toliko časa, preden smo lahko zagotovili vso dokumentacijo in umestili projekt v občinski proračun,« pravi župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic. Občina Tržič je s tem projektom kandidirala za pridobitev razvojnih sredstev za gradnjo komunalne infrastrukture za leto 2017 na Ministrstvu za finance.

Z gradnjo novega črpališča Smolekar in povezovalnega vodovoda črpališče Smolekar – rezervoar Črni gozd v Podljubelju, bo močno izboljšana kakovost vode. »Vrtina namreč ni podvržena površinski onesnaženosti vode, s čimer smo se v zajetju Črni gozd soočali v preteklosti. Podljubelju in velikemu delu tržiške občine bomo z novim črpališčem omogočili eno najboljših pitnih vod v regiji. Sočasno z izgradnjo vodovoda smo obnovili del ceste mimo Črnega gozda, ki smo ji s sofinanciranjem Krajevne skupnosti Podljubelj dodali nov priključek do treh gospodarsko pomembnih kmetij,« pravi župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic. Ponosen je na doseženo in na sodelovanje z občani, saj, kot pravi »vsakič znova dokazujemo, da znamo, hočemo, zmoremo«.

Praznovanje krajevnega praznika se bo v soboto, 23. septembra 2017 v Podljubelju začelo ob deveti uri s pohodom po bližnji okolici Podljubelja. Ob 10. uri bo v Črnem gozdu odprtje in blagoslov ceste Črni gozd, križišča Podljubelj in črpališča Smolekar ter ogled črpališča in rezervoarja, osrednja prireditev ob praznovanju pa bo z nagovori, športnimi aktivnostmi in zabavo, od 12. ure dalje v Kampu Podljubelj.

ZDRAVSTVENI DOM TRŽIČ Z NOVO OPREMO ZA NUJNO MEDICINSKO POMOČ

19.9.2017 - Občina Tržič je uspela na Javnem razpisu za sofinanciranje investicij na primarni ravni zdravstvene dejavnosti, ki ga je objavilo Ministrstvo za zdravje RS, za nakup terminalov za reševalne postaje za uporabo v nujnih medicinski pomoči in v reševalnih vozilih za ne nujne prevoze ter avtomatskih zunanjih defibrilatorjev – AED z zunanjo omarico.

Na razpis so se lahko prijavile tiste občine, na območju katere deluje zdravstveni dom, ki je vključen v mrežo izvajalcev nujne medicinske pomoči. Pridobljena sredstva na razpisu v višini 5.995,08 evra bo občina namenila za nakup dveh mobilnih in dveh ročnih radijskih postaj ter dveh avtomatskih zunanjih defibrilatorjev. Preostanek potrebnih sredstev v višini 2.131,58 evra, bo pridobila s strani Osnovnega zdravstva Gorenjske.

Zdravstveni dom Tržič bo s posodobitvijo opreme tako dosegel poenotenje ter boljšo učinkovitost komunikacije ekip nujne medicinske pomoči na terenu.

EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI TUDI V TRŽIČU

14.9.2017 - Evropski teden mobilnosti poteka vsako leto od 16. do 22. septembra. Cilj tega tedna je spodbuditi prav vse evropske občine, da uvedejo in promovirajo ukrepe za trajnostni promet, ljudi pa povabiti k preizkušanju alternativ uporabi avtomobila. Vpliv Evropskega tedna mobilnosti od uvedbe leta 2002 stalno narašča, tako v Evropi kot po svetu. V letu 2016 je kampanja podrla rekord v udeležbi. V tem tednu je dejavnosti organiziralo 2427 občin in mest iz 51 držav, med njimi tudi Občina Tržič.

Tudi v letošnjem letu se je Občina Tržič pridružila Evropskemu tednu mobilnosti. Ekipa ETM Občine Tržič v Tednu mobilnosti pripravlja organizacijo ozaveščevalnih aktivnosti in vas  poziva, da se v službo, šolo in po drugih opravkih odpravite po načelu »deljene mobilnosti« ali na drug trajnosten način.

Pripravljamo Ulični festival, ki bo s pestrim programom zabaval občane vseh starostnih skupin. V soboto, 16. septembra, bo Tržič postal živahen prostor za različne dejavnosti. 

Od 8. ure dalje bosta na Trgu svobode in v atriju Občine Tržič potekala Ulični festival in Tržni dan. Pripravili smo številne delavnice: risanje s kredo po ulici, prometna poslikava obraza, likovne delavnice za otroke in predavanja povezana s prometno varnostjo.

Ob 10. uri bo v kavarni Stara godba predavanje o krožnih križiščih in o souporabi voznega pasu za kolesarje.

Prisotna bo tudi ekipa prve pomoči Rdečega križa Tržič, ki bo širila znanje temeljnih postopkov oživljanja z uporabo AED (avtomatski defibrilator). Vabljeni, da se pridružite in osvežite svoje znanje, ki rešuje življenja. 

Ob 14. uri bo brezplačni vodeni ogled Dovžanove soteske z organiziranim avtobusnim prevozom s parkirišča BPT.

V torek, 19. septembra, ob 17. uri bo v dvorani kavarne Stara godba javna razprava o spremenjeni prometni ureditvi Kranjska cesta - Pot na polje - naselje Pristava. 

Teden se zaključi 22. septembra z dnevom brez avtomobila, ko vsa sodelujoča mesta eno ali več območij za ves dan rezervirajo samo za pešce, kolesarje in javni prevoz. V

Tržiču bomo ta dan ulico Trg svobode namenili otrokom, kjer bodo najmlajši občani lahko v dopoldanskem času doživeli svoj prometni dan.

Vljudno Vas vabimo, da se nam pridružite v Tržiču pri dogodkih v okviru Evropskega tedna mobilnosti.

OBČINA TRŽIČ SOFINANCIRA NAKUP MALIH KOMUNALNIH ČISTILNIH NAPRAV

13.9.2017 - Občina Tržič je objavila Javni razpis za dodelitev nepovratnih finančnih sredstev za sofinanciranje nakupa malih komunalnih čistilnih naprav na območju občine Tržič v letu 2017.

Predmet javnega razpisa je dodelitev nepovratnih finančnih sredstev za sofinanciranje stroškov nakupa malih komunalnih čistilnih naprav za čiščenje komunalne odpadne vode iz stanovanjskih stavb (MKČN) velikosti do 50 populacijskih enot na tistih poselitvenih območjih v občini Tržič, na katerih občina ne bo zagotavljala odvajanja odpadnih voda v javno kanalizacijo skladno z veljavnim državnim Operativnim programom odvajanja in čiščenja komunalne odpadne vode v Republiki Sloveniji ter Operativnim programom odvajanja in čiščenja komunalne vode v Občini Tržič. To so območja: Brdo, del Čadovelj, Dolina, Gozd, Grahovše, Hudi Graben,  Hušica, Leše, Novake, Paloviče, Popovo, Potarje, Senično, Spodnje Vetrno, Vadiče, Visoče, Zgornje Vetrno, del naselja Podljubelj (izven aglomeracije Podljubelj) in ostala območja izven aglomeracij kjer je opremljanje z javno kanalizacijo po Operativnem programu odvajanja in čiščenja komunalne odpadne vode v Republiki Sloveniji obvezno.  

Pogoji javnega razpisa veljajo tudi za sofinanciranje nakupa potrebnega materiala za rastlinske čistilne naprave (RČN).

V letošnjem letu višina razpoložljivih finančnih sredstev za predmet razpisa znaša 17.000 evrov. Razpis je odprt do vključno četrtka, 30. novembra 2017 oz. do porabe sredstev.

Razpisna dokumentacija je objavljena na spletni strani Občine Tržič http://www.trzic.si/obcina/javni-razpisi-in-objave/

OBČINA TRŽIČ HUMANITARNIM IN INVALIDSKIM DRUŠTVOM NAMENJA DOBRIH DESET TISOČAKOV

4.9.2017 - Občina Tržičj je tudi v letošnjem letu uspešno zaključila razpis za sofinanciranje redne dejavnosti in socialnih, zdravstvenih in humanitarnih programov humanitarnih in invalidskih društev. Na razpis se je prijavilo 27 vlagateljev, od tega šest s sedežem ali enoto v Tržiču, ostali vlagatelji pa imajo sedež izven območja občine Tržič, a v svoje program vključujejo občane Tržiča. Vsi vlagatelji so izpolnjevali pogoje za prijavo na razpis. Skupno jim bo namenjenih 10.779,23 EUR. Domači prijavitelji prejmejo sredstva za redno dejavnost ter programe, prijaviteljem s sedežem izven občine pa se sofinancirajo le programi.

Vsako leto sem priča množici čudovitih dogodkov, na katerih humanitarna in invalidska društva povežejo in navdušijo ljudi, ki se srečujejo z enakimi težavami in ovirami v življenju. Nekatere pestijo zdravstvene težave, drugi se soočajo s težkimi razmerami za domačimi stenami.  V društvu najdejo nov dom, novo družino, tam se tkejo prijateljske vezi in pišejo zgodbe, ki gredo v korist in dobro ljudi. Skozi njihovo dejavnost vidiš, da imajo kljub takšnim in drugačnim oviram, nešteto drugih darov in vrednot. Člani si pomagajo med seboj in se spodbujajo,” je ob podpisu pogodb s humanitarnimi in invalidskimi društvi povedal župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic. Dodaja, da bodo ta razpis objavljali tudi v prihodnje in skušali še povečati kvoto sredstev.

Med šestimi prijavljenimi tržiškimi društvi izpostavljamo Društvo invalidov Tržič, ki za prijavljene programe prejme nekaj manj kot 1.500 evrov. Sredstva bodo namenjana za pomoč invalidom za ohranjevanje zdravja po težkih operativnih posegih ali po nastanku invalidnosti, za izvajanje psihosocialne rehabilitacije ter ohranjanje psihofizičnih sposobnosti invalidov skozi športno rekreacijo in tekmovanja.

Skoraj tisočaka prejme AURIS (Medobčinsko društvo gluhih in naglušnih za Gorenjsko z enoto v Tržiču) za usposabljanje za aktivno življenje in delo ter preprečevanje socialne izključenosti članov društva. 

Pri Karitas Križe bodo z dodeljenimi sredstvi v kar največji meri s finančno pomočjo zmanjševali težave ljudi v stiski, prav tako pri Rdečem križu, kjer bo poudarek še na delu z mladimi prostovoljci ter otroki iz socialno šibkih družin, pozabili pa ne bodo tudi na srečanja starejših občanov.

BOGATA TRŽIŠKA OBRTNIŠKA IN ROKODELSKA DEDIŠČINA Z NOVO STALNO RAZSTAVO

1.9.2017 - “V Tržiškem muzeju ne praznuje samo razstava, praznujemo ljudje”

Na zadnji avgustovski dan so v Tržiškem muzeju pripravili odprtje izjemne nove stalne razstave z naslovom KLOBČIČ IN NIT, STARI MODNI HIT, ki se pridružuje stalni razstavi čevljarstva in usnjarstva ter Slovenskemu smučarskemu muzeju. Vsebinsko bogata, domišljena, interaktivna razstava pripoveduje zgodbe o preteklem delu in življenju tržiških obrtnikov. Z ljudskimi pesmimi so program odprta obogatili pevci Kulturnega društva Jerbas.

V petih razstavnih prostorih Pollakove kajže je predstavljena tradicija nogavičarstva, tekstila in modrotiska, obrti, ki so v preteklih stoletjih cvetele v Tržiču. Razstava ponuja vpogled v stare rokodelske postopke pridobivanja surovin in izdelave izdelkov, v način življenja, šege in navade, povezane s temi obrtmi.

»Tekstil mi je že od nekdaj zelo priljubljena tema, zlasti oblačenje. Tržiška dediščina ponuja ogromno motivov, ki jih lahko človek na svojstven način interpretira na razstavi. Raziskovanje in iskanje vsebin je bilo izjemno prijetno delo,« je vidno ganjen po prvem vodenju po razstavi povedal glavni kustos dr. Bojan Knific. Med slikovito predstavitvijo vsebin razstave ni pozabil omeniti, da se v Tržiču ljudje s čevljarstvom še ukvarjajo, z usnjarstvom manj, z modro tiskom pa nič več, a da priložnost ni zamujena. »Če se lahko z modro tiskom preživljajo v Avstriji, na Madžarskem in Slovaškem, bi se zagotovo dalo tudi pri nas,« je prepričan dr. Knific.

»Novo stalno razstavo, ki se razteza na petih razstavnih prostorih z več kot sto predmeti, je pripravljala strokovna  skupina Tržiškega muzeja in številni zunanji sodelavci, ki so pomagali pri  interpretaciji vsebin. Gre za domišljeno, interaktivno razstavo, ki je primerna za različne skupine obiskovalcev, tako za strokovnjake kot splošno publiko,« pravi Jana Babšek, direktorica Tržiškega muzeja.

»S tako razstavo, kot jo danes predstavlja Tržiški muzej, se zavemo svojih korenin, spoštujemo preteklost. Razstava je spomenik vsem, ki so bili v Tržiču obrtniki in rokodelci ter nas nocoj gledajo izza zvezd, po drugi strani pa velika vzpodbuda tistim, ki so danes mogoče brez idej in dela. Vse to, kar se je v težjih razmerah dalo ustvariti nekoč, se da tudi danes. Tržičani imamo to preprosto v genih,« je ob odprtju razstave povedal župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic.

Pohvalil je delo srčne in predane ekipe Tržiškega muzeja ter vseh ustvarjalcev razstave, ki so opravili izjemno delo. »V teh zbirkah je dediščina naših babic in dedkov, skrivnosti znanja, ki so morda že pozabljene. Vloga zgodovine je ravno v tem, da je učiteljica za jutri,« dodaja župan.  

Tržiški muzej bo imel svoja vrata odprta tudi na Šuštarsko nedeljo, 3. septembra.

LJUDSKA UNIVERZA TRŽIČ PRIDOBILA SKORAJ 190 TISOČAKOV ZA PROGRAM SOCIALNE AKTIVACIJE V TRŽIČU 2017-2019

31.8.2017 - Ljudska univerza Tržič je bila uspešna na razpisu »Razvoj in izvajanje dolgih programov socialne aktivacije ter povezovanje z zaposlitvenimi programi«, ki ga je objavilo Ministrstvo za delo, družine, socialne zadeve in enake možnosti v okviru 9. prednostne osi Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020. Pridobila je kar 189.989,70 eura. Namenska sredstva EU predstavljajo 80 % celotnih upravičenih stroškov projekta, namenska sredstva slovenske udeležbe pa znašajo 20 %.

Na Ljudski univerzi Tržič bodo tako v občini Tržič izvajali nov program z naslovom Aktivno v svet (program socialne aktivacije v Tržiču 2017-2019).  Zaznana problematika ciljne populacije v Tržiču vključuje predvsem veliko število dolgotrajno brezposelnih in težko zaposljivih oseb z različnimi kombinacijami težav in tveganj, med njimi migrante, ki ostajajo slabo integrirani v družbo, mlade osipnike, odvisnike, osebe s težavami v duševnem zdravju, brezdomce.

»Gre za socialno aktivacijo, za nov pristop obravnave najranljivejših skupin prebivalcev. Pomeni  celovit pristop v socialni politiki. Je tudi  eden ključnih pristopov v  evropskem prostoru, ker s tem države rešujejo problem dolgotrajne  brezposelnosti in tako zmanjšujejo tveganje ljudi, da zdrsnejo v revščino in socialno izključenost. V Tržiču bomo izvajali dva programa, ki bosta vsak posebej trajala enajst mesecev. Ključni cilj je razvoj in dvig socialnih in funkcionalnih spretnosti in znanj,  ki bodo krepile posameznika na osebnosti ravni in omogočile  vključevanje v delovno aktivnost in približevanje vstopu na trg dela,« pravi dr. Metka Knific Zaletelj, direktorica Ljudske univerze Tržič, kjer bodo s programom Aktivno v svet (AS Tržič) začeli že konec septembra.

Da do sedaj ni bilo ustreznega programa, ki bi lahko te osebe zadostno socialno aktivirali, kaže tudi študija o socialni aktivaciji Inštituta za socialno varstvo. »Ravno na podlagi vseh pomanjkljivosti in že zaznanih potreb ciljne populacije, s katero delamo, smo zasnovali vsebino projekta, ki temelji na krepitvi virov moči ciljni populaciji, kar bomo dosegali s celovitim interdisciplinarnim pristopom in dobrim strokovnim kadrom,« dodaja dr. Metka Knific Zaletelj, direktorica Ljudske univerze Tržič.

Program bo v celoti brezplačen za udeležence, saj ga sofinancira Evropski socialni sklad in Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

PRENOVLJENO KRIŽIŠČE ZA VARNEJŠI VSAKDAN V PODLJUBELJU

3.7.2017 - Prednostna investicija v vasi Podljubelj v tem mandatu, prenova križišča, ki je domačinom več let grenilo življenje in izpostavljalo nevarnosti, je zaključena.

Prvo julijsko soboto je bila odstranjena prometna signalizacija in dano v uporabo sodobno križišče v Podljubelju, ki omogoča varno zavijanje iz smeri Avstrije v vas in v obratni smeri, iz vasi proti Kranju. 

»Sreča je, če se delo, ki je namenjeno varnosti, opravi tako, kot je treba, če vidiš zadovoljne obraze domačinov, ki so na tem mestu štirideset let delali prekrške in tvegali nesrečo in če se delo v poletni sezoni, ko se pol Evrope duši v zastojih, opravi do zastavljenega roka,« pravi župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic.

Čeprav projekt na seji Občinskega sveta Občine Tržič ni bil soglasno podprt, je bilo iz občinskega proračuna zanj namenjenih 235.544,89 evrov z ddv. Občina Tržič bo s projektom kandidirala za pridobitev razvojnih sredstev za gradnjo komunalne infrastrukture za leto 2017 na Ministrstvu za finance. 

»Vesel nisem le razširitve in rekonstrukcije križišča, širokih varnostnih pasov, odbojnih ograj, javne razsvetljave, ampak predvsem širine, odprtosti in večje preglednosti na tem mestu,« dodaja župan mag. Sajovic, ki vsem udeležencem v prometu želi varno uporabo in spoštovanje cestno prometnih predpisov.

VRTEC PALČEK V TRŽIČU BO DOBIL NOVO STREHO

30.6.2017 - Zadnji šolski dan sta v prostorih vrtca Palček župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic in Jure Hočevar, predstavnik podjetja Gradbeništvo Hočevar d.o.o., podpisala gradbeno pogodbo za sanacijo strehe enote vrtca.

V času od 26. junija do 25. avgusta letos bodo v Palčku, enoti Vrtca Tržič, potekala obnovitvena dela na strehi objekta, ki je bil dograjen in adaptiran v letu 1987. Kritina objekta je v slabem stanju in je bila zaradi pogostega zamakanja že večkrat krpana, poševnine pa ne ustrezajo več sedanjim standardom. 

Predvidena je ostranitev in zamenjava kritine, desk, obstoječe izolacije in vseh kleparskih izdelkov na strehi, razen žlebov. Nova bo strelovodna inštalacija in zamenjana strešna okna. 

V času izvedbe del otroci obiskujejo druge enote na območju VVZ Tržič. Pogodbena vrednost investicije znaša 126.469,12 eur z vključenim ddv.

DEVET LET ODLIČNOSTI V OSNOVNOŠOLSKIH KLOPEH

14.6.2017 - Župan sprejel 25 odličnih učencev tržiških osnovnih šol

Župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic je danes dopoldne gostil odlične učence vseh treh tržiških osnovnih šol. Vseh devet let osnovnega šolanja je najboljši uspeh doseglo 25 učencev.

Na OŠ Križe so to Ema Balanč, Iva Bostić, Jaka Bodlaj, Leonard Draginc, Drejc Perčič in Taja Pangeršič, na OŠ Bistrica Primož Lah, Iza Studen, Liza Kavčič, Eva Iskra,  Jure Kleindienst, Tanja Knific, Lara Malovrh, Žan Mencej, Tjaša Novak, Ana Rožič in Ula Košir, na OŠ Tržič pa Meta Križaj, Maja Valjavec, Maja Gros, Jerca Perne, Lara Primožič, Ema Meglič, Zala Kecman in Pia Rozman.

»Ljudje, ki so devet let s svojim delom in uspehom dokazovali, da so tisti, ki se želijo, znajo in zmorejo potruditi, nekaj več in vredni naše pozornosti.  Na eni strani gre za  priznanje njim samim in lepa spodbuda za vnaprej, na drugi strani pa za uspeh družine, ki stoji za njimi, pa tudi ravnateljev in vseh profesorjev,« pravi župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic, ki je mladim zaželel uspešne, pogumne in samozavestne korake tudi na nadaljnji poti. »Predvsem pa želim, da ne pozabijo, da so v Tržiču doma in da imajo podporo lokalne skupnosti. Kot župana pa me navdušuje tudi to, da niso dobri le pri matematiki, slovenščini, zgodovini, ampak da so celovite osebnosti, ki se znajo uveljaviti tudi na področju kulture, športa, glasbe in še kje«.

Trud učencev je župan nagradil s knjigo Vojteha Kurnika z naslovom Kot gnezdo ptič ljubim Tržič in letno vstopnico za Gorenjsko plažo, da si bodo lahko privoščili zaslužene, dolge in vroče počitnice.

 Kot so povedali odlični osnovnošolci, so bila v teh devetih letih sklenjena številna prijateljstva in se od domačih šol poslavljajo z lepimi spomini.  Velika večina bo šolanje nadaljevala na gimnaziji.

V soboto slovesnost v spomin na 72. obletnico osvoboditve koncentracijskega taborišča pod Ljubeljem

8.6.2017 - Občina Tržič v sodelovanju s Koordinacijskim odborom žrtev vojnega nasilja pri Zvezi združenj borcev za vrednote NOB Slovenije in Združenjem borcev za vrednote NOB Tržič prireja spominsko slovesnost v spomin na 72. obletnico osvoboditve koncentracijskega taborišča pod Ljubeljem, ki bo v soboto, 10. junija 2017, ob 11. uri v spominskem parku Taborišča Ljubelj v Podljubelju.

Pozdravne nagovore bodo imeli mag. BORUT SAJOVIC, župan Občine Tržič, JANI ALIČ, v imenu koordinacijskega odbora žrtev vojnega nasilja pri ZZB, DANIEL SIMON, predsednik društva Amicale nationale de Mauthausen et ses komandos, Slavnostna govornica bo VLASTA NUSSDORFER, varuhinja človekovih pravic.

3.junija 1943 so prvih 300 jetnikov v živilskih vagonih, izmučene in sestradane pripeljali iz koncentracijskega taborišča Mauthausen v osrčje Karavank. Najprej v južno taborišče, oktobra pa še v severnega na drugi strani gore. Delavno taborišče Ljubelj, eno od 49 podružnic koncentracijskega taborišča Mauthausen, je bilo edino koncentracijsko taborišče na Slovenskem. Pod budnim  očesom stražarjev z mitraljezi in žarometi na šestih stolpih in za tri metre visoko žičnato ograjo je v izredno težkih razmerah 23 mesecev garalo okoli 2000 političnih internirancev 13 evropskih narodov; polovica njih Francozov, poleg pa še Poljaki, Rusi, Jugoslovani oziroma Slovenci, Nemci, Avstrijci, Židi, Italijani, Danci, Čehi, Norvežani, Luksemburžani, Nizozemci, Arabci, Romi, Grki, Belgijci in Švicarji. V tem času so izgradili 1542 metrov dolg predor, skozi katerega je prvi avtomobil zapeljal 4. decembra 1944. Njihovo trpljenje je bila cena za gradnjo predora, ki naj bi izboljšala prometne poti nemške vojske do Jugoslavije. Predor še vedno služi svojemu namenu, vendar je njegova naloga povezovalna in služi kot povezava med narodi in državami ter nam bistveno olajša pot iz Gorenjske v zamejsko Koroško.

ALPE ADRIA REGIJA DOŽIVETIJ

31.5.2017 - 155 tisoč evrov za dragocene vsebine dobivamo tudi Tržičani

V projektu Alpe Adria regija doživetij se je povezalo dvanajst slovenskih in avstrijskih partnerjev in se pod vodstvom Regionalne razvojne agencije Gorenjske (BSC Kranj) prijavilo na javni razpis Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Avstrija 2014-2020 ter uspešno pridobilo sredstva Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR). Vrednost načrtovanih aktivnosti je skoraj 2,5 milijona evrov, od tega bo 85 odstotkov (2,1 milijon evrov) sofinanciranih iz sredstev ESRR, avstrijskim partnerjem bo dodatnih 10 odstotkov namenila Koroška deželna vlada.

Sredstva bodo namenjena razvoju turistične ponudbe na čezmejnem območju zahodnih Karavank. To območje danes spada med turistično manj razvita. Obsega Natura 2000 območja, ima z bogato biodiverziteto številne naravne in kulturne zanimivosti, vendar pa pomanjkljivo turistično ponudbo in veliko neizkoriščenih možnosti za pohodništvo, kolesarjenje in zimske aktivnosti. Obstoječa, dobro zamišljena turistična ponudba zaradi premalo znanj in nepovezanosti deležnikov žal ne prinaša pomembnih razvojnih rezultatov. To želimo s projektom izboljšati in dvigniti kakovost ponudbe ter s tem v Karavanke privabiti večje število obiskovalcev, dolgoročno pa zagotoviti nova delovna mesta na področju turizma in v spremljajočih dejavnostih.

»Sto petinpetdeset tisočakov za pomembne, dragocene vsebine dobivamo tudi Tržičani,« zadovoljno pove župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic. »Pridobljena sredstva iz projekta bomo namenili izboljšanju ponudbe v planinskih kočah, ki bodo dobile dodatno ponudbo za gorske kolesarje in pohodnike. Pomembno je tudi delo s turističnimi ponudniki in iskanje možnosti za kvalitetno preživljanje časa turistov pri nas v zelenih zimah. Pogovarjamo se o možnosti nakupa še ene nizko vrvne vlečnice, saj je ta prenosna, ki smo jo letos testirali pri Planinskem domu na Zelenici, svojo nalogo opravila odlično,« dodaja župan mag. Sajovic.

Poleg skupnih razvojnih vsebin, je Občina Tržič vključena v vse tri sklope projekta na temo pohodništva, gorskega kolesarjenja in zimskih aktivnosti. Glavni poudarek pa bo na skupni turno-kolesarski poti in ureditvi planinskih koč, na informacijskih panojih in otroškem gorskem parku ter na snežnem parku in oznakah za turno smuko.

Več kot polovica finančnih sredstev projekta Alpe Adria regija doživetij bo namenjena kakovostni nadgradnji infrastrukture. Pohodniki bodo imeli na voljo urejene in bolje označene planinske poti, počivališča in informacijske točke, urejene bodo pohodniške poti v dolinah. Kolesarjem bo na voljo razgledna turno-kolesarska pot, ki bo omogočala kakovostno doživetje in varno vožnjo. Nadgradila se bo ponudba planinskih koč pod Storžičem, na Kofcah, na Zelenici, pri izviru Završnice in na Golici, v Javorniškem Rovtu bo vzpostavljen gorsko-kolesarski učni center, na Jezerskem pa zimski učno-rekreacijski center.

Projekt se je začel izvajati maja letos in bo trajal tri leta, do aprila 2020. V njegovo izvedbo je vključenih dvanajst partnerskih organizacij: Regionalna razvojna agencija Gorenjske (BSC Kranj) kot vodilni partner, Planinska zveza Slovenije, Pohodništvo&kolesarjenje GIZ, Zavod za turizem in kulturo Žirovnica, Občine Jesenice, Tržič in Jezersko na slovenski strani ter razvojna agencija Carnica-Region Rosental, marketinška agencija Region Villach Tourismus, podjetje Umweltbüro ter Občini Šentjakob v Rožu/St. Jakob im Rosental in Podklošter/Arnoldstein na avstrijski strani.

Vsi si bodo prizadevali, da Karavanke postanejo regija petzvezdičnih doživetij, prepoznavna v širšem mednarodnem prostoru.

DVORANO TRŽIŠKIH OLIMPIJCEV ČAKA PRENOVA PARKETA

25.5.2017 - Danes dopoldne je župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic s predstavnikom izbranega izvajalca, podjetja Jurles d.o.o. iz Slovenske Bistice, podpisal pogodbo za prenovo Dvorane tržiških olimpijcev.

“V letu 2002 zgrajena športna dvorana ima že po 15 letih dotrajan in poškodovan parket, zato smo se na občini odločili, da  osnovnošolski mladini in številnim vadečim športnikom ter uporabnikom dvorane, zagotovimo varen in kvaliteten pod,” je ob podpisu pogodbe povedal župan mag. Borut Sajovic. Gre za položitev cca 1.200 m2 novega parketa. Dela, vredna 149.688 eur z ddv, bo podjetje Jurles d.o.o. opravljalo v letošnjem poletju in zaključilo v prvem tednu septembra. 

“Posebej smo  pozorni na kvaliteto. Parket bo a testiran s Fiba certifikati,  dodali mu bomo sodobnejše prekrivanje, ob tem pa bo potrebno posodobiti tudi nekaj opreme  v sami dvorani in opraviti vzdrževalna dela na tribunah,” dodaja župan mag. Sajovic, ki je prepričan, da bodo Tržičani in ostali uporabniki ta, za šport, kulturo in  družabno življenje v Tržiču pomemben, kvaliteten in dragocen objekt, v prenovljeni, boljši izvedbi, spet lahko uporabljali od septembra naprej.

Nadzor nad deli bo opravljalo podjetje Domplan, d. d. Kranj.  

TRŽIČ IŠČE GOSPODARSKE PRILOŽNOSTI TUDI NA RUSKEM TRGU

10.5.2017 - Delegaciji Ruske federacije predstavljen gospodarski potencial Tržiča, ki ni majhen

V začetku tedna se je v Tržiču mudila delegacija Ruske federacije, na čelu s častnim konzulom Dušanom Černetom, ki je pred dnevom zmage položil venec pred spomenikom umrlih in ujetnikom koncentracijskega taborišča Mauthausen – Ljubelj, v spomin na sovjetske vojake, umrle med drugo svetovno vojno. 

Drugi del obiska je župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic izkoristil za pogovor z gosti o gospodarskih temah in potencialih Tržiča. Ti niso majhni in bi bili lahko zanimivi za investitorje, ki so tako ali drugače povezani z ruskim gospodarskim ali govornim področjem. 

“Dotaknili smo se čevljarske industrije, zgodbe Peka, turističnih potencialov, kot jih nudita Kompasov hotel in Kozorogova ploščad na Ljubelju, gostom smo predstavili kompleks BPT ter prazne površine v komunalni coni Mlaka in Loka. Sodelavci iz Urada za gospodarstvo in družbene dejavnosti so predstavili in jim izročili mini katalog teh prostorov  v fizični in elektronski obliki, gostje z ruskega veleposlaništva pa so obljubili, da jih vzamejo s seboj na konferenco, ki bo ta mesec v mestu Vladimirov, v neposredni bližini Moskve,” je po srečanju z rusko delegacijo povedal župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic, ki pravi, da je “s promocijo gospodarskih priložnosti tako, kot z nakupom srečke. Več jih uspeš prodati, večja je možnost za zadetek. Na Občini Tržič se trudimo in v to področje vlagamo veliko energije. Prepričan sem, da bo slej kot prej prišel tudi rezultat.”

PRED DNEVOM ZMAGE POLOŽILI VENEC PRED SPOMENIKOM V PODLJUBELJU

8.5.2017 - Častni konzul Ruske federacije Dušan Černe hvaležen Občini Tržič za ohranjanje spomina.

Častni konzul Ruske federacije v Slovenji Dušan Černe, je v spremstvu župana Občine Tržič mag. Boruta Sajovica danes dopoldne položil venec pred spomenikom umrlih in ujetnikom koncentracijskega taborišča Mauthausen – Ljubelj, v spomin na sovjetske vojake, umrle med drugo svetovno vojno. 

Deveti maj, dan zmage, je za slovensko in tržiško zgodovino pomemben dan. “Če ne bi bilo osvoboditve in pomoči takratnih zaveznikov v drugi svetovni vojni, taborišče v Podljubelju ne bi bilo osvobojeno. Spomin na takratne grozote je potrebno ohranjati strpno in na kulturni način tudi danes, da se take zgodbe ne bi več nikoli ponovile,” je povedal župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic. Opozoril je še, da smo v času begunske krize zelo blizu bodečim žicam in električnim ograjam, kar je nedvomno velika preizkušnja za današnjo Evropo. “Tržičani pa moramo skrbeti, da spominskemu parku v Podljubelju res namenimo mesto, ki si ga zasluži.” 

V Sloveniji je več kot sedemdeset obeležij, na katerih so navedena imena padlih ruskih vojakov v drugi svetovni vojni. V okviru ruskega veleposlaništva, se vsa ta obeležja obiskuje, ohranja in vzdržuje. “Ruska federacija je hvaležna Občini Tržič, da ohranja spomin in obeležja iz druge svetovne vojne, na katerih je zabeležen spomin na ruske vojake in taboriščnike. Glede na to, da je dan zmage, eden najpomembnejših praznikov v ruski federaciji, se temu primerno posveča spomin,” je ob spomeniku povedal častni konzul Ruske federacije v Slovenji Dušan Černe.  

KREATIVO NAVDUŠIL Z VOKALNIMI PRIREDBAMI IN IZJEMNO ENERGIJO

25.4.2017 - Že prvi koncert iz tretjega cikla Glasbenih večerov v Tržiškem muzeju, je napolnil dvorano Pollakovega salona. Vokalni band Kreativo je obiskovalce navdušil s priredbami domačih in tujih skladb ter obogatil z energijo, ki je rdeča nit druženja ljubiteljev skrbno izbranega glasbenega programa v Tržiškem muzeju.

»Zelo zadovoljni smo z izvedbo prvega koncerta. Aplavzi so bili dolgi, bučni. Člani Kreativa so nas navdušili in očarali s svojimi glasovi in zanimivimi priredbami slovenskih in tujih uspešnic, predvsem pa s svojo mladostno energijo, tako da je bil koncert nepozaben. Publika se je z izvajalci družila še dolgo po koncertu s kozarčkom Zlate radgonske penine v rokah,« zadovoljno strne vtise po koncertu Romana Krajnčan, umetniška vodja projekta.

Slogan vokalnega banda Kreativa, ki ga spremlja tudi na letnem koncertu je, »Igramo naglas«. »Glas je inštrument, na katerega skrbno pazimo,« pravi Luka Černe, basist Kreativa. Mnenja je, da je meje človeškega vokala težko omejiti. »Mislim, da ima naš glas neizmerno možnosti za izražanje, z vokalom in vokalno skupino res lahko naredimo vse mogoče. Tudi aranžer naših pesmi Samo Vovk pravi, da mu vokali omogočajo zelo širok pristop k predelavi glasbe, k pripravi aranžmajev in nenazadnje k avtorski zvrsti.«

»Navdušeni nad prvim koncertom se veselimo že majskega večera, ki nam ga bosta z glasbo polepšala Boštjan Gombač in Janez Dovč,« pravi Jana Babšek, direktorica Tržiškega muzeja, ki se zaveda, da taki posebni programi dodatno prispevajo k popularizaciji muzeja in pridobivanju lastnih sredstev. 

Vabljeni na naslednji koncert, ki bo v petek, 19. maja 2017, ob 20. uri v Pollakovem salonu Tržiškega muzeja. Nastopila bosta Boštjan Gombač, letošnji Prešernov nagrajenec, ki obvlada neskončno inštrumentov, svojo glasbo pa začini s humorjem in izjemno simpatičnim nastopom in Janez Dovč, ki je mnenja, da obe njegovi ljubezni, glasbo in fiziko, povezujejo podobni zakoni.

 V nadaljevanju Glasbenih večerov v Tržiškem muzeju bodo nastopili še:

  • ANA MARIA MITIČ & ROMANA KRAJNČAN KVARTET (16. junij 2017,

 ob 20.30)

  • MARINA MARTENSSON (21. julij 2017, ob 20.30)
  • TANGO STORY & NUŠKA DRAŠČEK (15. september 2017, ob 20. uri) 

Vstopnice po 12 evrov so na voljo v Tržiškem muzeju, v TPIC Tržič, na elektronskem naslovu trziski.muzej@guest.arnes.si ali na telefonski številki 04 53 15 500.

STARO MESTNO JEDRO TRŽIČA DOBIVA LEPŠO PODOBO

13.4.2017 - Občina Tržič razpisuje 13 tisočakov za obnovo fasad

Že četrto leto zapored Občina Tržič, v želji po oživljanju in prenovi starega mestnega jedra Tržiča, razpisuje sredstva za sofinanciranje obnove fasad. V letošnjem letu je razpisanih 13.000 evrov, najvišja stopnja financiranja posameznega prijavljenega projekta pa je 30 % vrednosti projekta in ne sme presegati pet tisočakov. Javni razpis za sofinanciranje obnove fasad v ožjem mestnem jedru Tržiča v letu 2017, je odprt do 15. maja letos. 

Na razpis se lahko prijavijo lastniki, solastniki ali upravljavci stanovanjskih in poslovno-stanovanjskih objektov v ožjem mestnem jedru Tržiča. Njihov stanovanjski ali poslovno-stanovanjski objekt se mora nahajati v ožjem mestnem jedru Tržiča. Za objekt morajo biti ob prijavi na razpis priloženi kulturnovarstveni pogoji za obnovo Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Kranj, predlagatelj mora imeti zagotovljena delna lastna finančna sredstva, dela morajo biti izvedena v obdobju od 1. 1. 2017 do 15. 11. 2017, v kolikor gre za solastništvo objekta, mora predlagatelj k prijavi na javni razpis priložiti pisna soglasja vseh (so)lastnikov oz. vseh (so)lastnikov, vključenih v izvedbo prijavljenega dela investicije, (so) lastniki večstanovanjske stavbe brez upravnika morajo za potrebe kandidiranja na javnem razpisu imenovati predstavnika, ki bo v njihovem imenu kandidiral na sredstva razpisa s pooblastilom za zastopanje (le za primer večstanovanjskih stavb brez upravljalca). 

Razpis je objavljen na spletni strani Občine Tržič www.trzic.si

V letu 2016 so na razpis prispele tri vloge, ki so izpolnjevale pogoje razpisa. Odobreno je bilo sofinanciranje fasade objekta avtobusne postaje na Predilniški 1 ter večstanovanjske hiše na Kovaški ulici 7 v skupni višini dobrih 10.500 evrov. Za objekt na Koroški cesti 1 do sklenitve pogodbe ter nakazila sredstev zaradi nezaključenih del obnove fasade v letu 2016 ni prišlo, zato gre pričakovati ponovno prijavo na letošnji razpis ter odobritev sofinanciranja.

OBČINA TRŽIČ BO GOSPODARSTVU POMAGALA TUDI Z AKCIJSKIM NAČRTOM

7.4.2017 - V želji po povečanju števila gospodarskih subjektov in obsega investicij, hitrejšem razvoju podjetništva med občani ter zmanjšanju števila brezposelnih, je Občina Tržič v letu 2016 nadaljevala z aktivnostmi na področju spodbujanja razvoja podjetništva in gospodarskega razvoja. Izvedene so bile štiri delavnice, na katerih so bili prisotni vsi ključni deležniki na področju podjetništva in gospodarstva v občini. Ključni cilj delavnic je bila priprava SWOT analize (analiza prednosti, pomanjkljivosti, priložnosti in nevarnosti), pridobitev nabora ukrepov dobrih praks ter posledično priprava akcijskega načrta Občine Tržič za spodbujanje razvoja podjetništva in gospodarskega razvoja v občini.

Tržič je bil pred stoletjem med najbolj tehnološko, industrijsko in obrtno razvitimi manjšimi mesti v srednji Evropi. V času globalne gospodarske krize je začel močno industrijsko pešati, trenutna slika pa kaže na to, da ga podjetniška aktivnost in nekateri investitorji, ki so prišli v Tržič, niso mogli v celoti nevtralizirati, precej poslovnih in industrijskih prostorov pa sameva.

«Stanje v tržiškem gospodarstvu se brez dvoma izboljšuje. Brezposelnosti je manj, kar nekaj podjetij uspešno širi svojo dejavnost, pridobiva nova zemljišča, v opuščene prostore stare industrije so se preselili novi podjetniki, tudi iz drugih občin, kot denimo Trifix. Nekaj so k temu prav gotovo dodali večletni proaktivni, načrtni gospodarski ukrepi občine. Zmoremo in hočemo pa še več, zato sem trdno prepričan, da z usmerjenim akcijskim načrtom, pogoje in možnosti ciljano še izboljšamo,« pravi župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic.

Snovalci akcijskega načrta za spodbujanje razvoja podjetništva in gospodarskega razvoja v občini Tržič ter udeleženci delavnic, ki jih je pripravil Goran Novković, izvršni direktor Gospodarske zbornice Slovenije, izpostavljajo dve ključni vprašanji. Katere so realne gospodarske priložnosti v občini in kateri so tisti produkti, ki bi jih investitor lahko proizvajal v Tržiču, prodal in dobiček investiral v nadaljnji razvoj?

Med prednostmi, ki jih občina Tržič ima in lahko ponudi bodočim investitorjem, velja omeniti strateški položaj, ugodno cena nepremičnin, oprostitve NUSZ, obrtno in industrijsko tradicijo, naklonjenost občine za spodbujanje podjetništva, dobro sodelovanje SPIRIT-a in državne javne diplomatske mreže kot pomoč gospodarstvu za prodor na tuje trge,  naravno okolje. 

Idej, kako privabiti nove investitorje, je veliko. Od subvencioniranja nakupa zemljišč s strani občine, gospodarskega pospeševalnika na lokalni ravni, priprave investicijskih elaboratov, postavitve skupne promocijske točke in kreiranja blagovne znamke Tržič, do več »ready to go« projektov, ki bodo že pripravljeni za investicijo, preureditve obstoječih objektov v stanovanja za mlade družine. Potrebno je vlagati v izobraževanje in podjetniški duh vnesti že o prostore vrtca in tržiških osnovnih šol. Dobrodošel bi bil center za spodbujanje podjetništva, ABC pospeševalnik, bonitete za povezane podjetnike na lokalni ravni, potrebno pa je izkoristiti tudi naravne danosti in še bolj opozoriti nase z zanimivimi turističnimi ponudbami.

Kljub veliki brezposelnosti v Sloveniji, je danes težko dobiti dober kader, za delodajalca pa predstavlja tudi velik strošek še pred začetkom dela. Med pomanjkljivostmi in nevarnostmi, ki so med drugim zapisane v SWOT analizi, so še nespodbudno okolje, neizkušenost podjetnikov in njihovo nepoznavanje med seboj, pomanjkanje podjetniške iniciative in področij dela, premajhno število zazidljivih parcel, razvoj degradiranih območij pa velikokrat zavira kulturno-varstvena zaščita.

Osnutek akcijskega načrta za spodbujanje razvoja podjetništva in gospodarskega razvoja v občini Tržič je bil konec marca objavljen na občinski spletni strani: http://www.trzic.si/  in je do 12. aprila 2017 namenjen obravnavi. O njem bodo na eni od naslednjih sej Občinskega sveta razpravljali tudi občinski svetniki.

TRŽIŠKI MUZEJ NAPOVEDUJE NOV CIKEL GLASBENIH VEČEROV

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se