Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

Koledar dogodkov v občini Tržič


 • Kultura, Razstave

  Tisoč obrazov Vinka Ribnikarja

  Galerija Paviljon NOB, Predilniška cesta 12 Tržiški muzej | trziski.muzej@guest.arnes.si | www.trziski-muzej.si | 04 531 55 00

  Akademski kipar Vinko Ribnikar je na svoji umetniški poti raziskoval mnoge ustvarjalne smeri in pristope. Njegovo raznoliko upodabljanje lahko spoznamo že s preprostim sprehodom po Tržiču in okolici, kjer stoji veliko njegovih znamenj in drugih obeležij. Ustvarjanje je bilo gonilo njegovega življenja, delal je zase, za javna in zasebna naročila. Vsako stvaritev je zasnoval s skrbnim premislekom in jo oblikoval z natančno kiparsko roko.

  Razstava, prva po umetnikovi smrti, predstavlja prerez celote Ribnikarjeve ustvarjalnosti. Ne osredotoča se le na določena, najfinejša dela ali na obdobje nastanka kiparskih del. Umetnika želi prikazati v celoti in s tem počastiti spomin nanj. Del razstave je posvečen celo kiparjevemu delovnemu procesu.

  Razstava bo na ogled od četrtka, 3. februarja. Slovesnost ob razstavi bo zaradi trenutnih razmer pripravljena v marcu. Razstava bo na ogled do 19. 3. 2022.

  Odpiralni čas galerije

  Torek - petek: 10.00-12.00, 16.00-18.00
  Sobota: 10.00-12.00

  Izobraževanje, predavanje

  Literarno-glasbeni performans Pričevanje Aleša Štegra in Jureta Torija

  Knjižnica dr. Toneta Pretnarja | Balos 4 , 4290 Tržič Knjižnica dr. Toneta Pretnarja | 04 592 38 83 | www.knjiznica-trzic.si | siktrz@trz.sik.si

  Vabljeni na svečani dogodek sprejema nagrajenca Aleša Štegra, prejemnika 18. mednarodne Pretnarjeve nagrade 2021 in častnega naslova "ambasador slovenske književnosti in jezika". Pogovoru z nagrajencem bo sledil performans Pričevanje, v izvedbi Aleša Štegra in glasbenika Jurija Torija.

  Aleš Šteger je slovenski pisatelj, esejist, kritik, prevajalec (iz nemškega in španskega jezika), književni urednik, popotnik in zlasti uveljavljeni pesnik doma in v mednarodnem prostoru ter eden najbolj prevajanih sodobnih slovenskih ustvarjalcev. Je soustanovitelj in programski direktor založbe Beletrina ter idejni in umetniški vodja pesniškega festivala Dnevi poezije in vina (Medana, Ptuj). Močno je vpet tudi v mednarodni literatni destival Fabula in mednarodno pesniško platformo Versopolis. Sodeluje z mnogimi umetniki: sliakrji, glasbeniki, filmarji. Aleš Šteger je tudi prejemnik številnih slovenskih in mednarodnih nagrad (nagrada Slovensega knjižnega sejma za knjižni prvenec zadnjih dveh let, Veronikina nagrada, Rožančeva nagrada, pesniško žezlo, Best translated book award idr.). Minister za kulturo republike Francije mu je podelil naziv "Chebalier dans l'ordre des arts et des lettres".

  Jure Tori je harmonikar in komponist, igra melodije, ki dišijo po vinu in zemlji, poeziji in plesu. Igra intimne zgodbe v svojem lastnem glasbenem dialektu. Igra nizko in visoko, od tudniških rovov pod zemljo do 2000 metrov visoko v Alpah, tiho in intimno pa tudi glasno s svojo legendarno "folk punk polka rock" skupino Orleki na velikih odrih. Njegove pesmi izhajajo v učbenikih za harmoniko, njegova glasba pa je prisotna tudi v animacijah in raznih dokumentarnih oddajah v Sloveniji in Avstriji. V svoje projekte vključuje glasbenike z vsega sveta.

  Prijave na zbor članov Društva invalidov

  sedež Društva invalidov Društvo invalidov Tržič I Cankarjeva cesta 1a, 4290 Tržič I (04) 596 34 02 I di.trzic@gmail.com I

  ''Društvo invalidov Tržič lepo vabi vse svoje člane na redni zbor članov združen s praznovanjem dneva žena in materinskega dne. V kolikor bodo epidemiološke razmere dopuščale, bo zbor članov potekal v petek, 18. marca 2022 s pričetkom ob 10.00 uri v restavraciji Raj v Tržiču.
  Prosimo, da se zainteresirani člani prijavite v društveni pisarni do petka, 11. marca 2022.
  Vsi člani društva lepo vabljeni.

  Razstave

  Slikarska razstava Žana Zupana in Amadeje Keršič: Oči na peclju

  Galerija Atrij Tržiški muzej I Muzejska 11, 4290 Tržič I www.trziski-muzej.si I 04 53 15 500 I trziski.muzej@guest.arnes.si I

  Vljudno vabljeni na ogled likovne razstave z naslovom Oči na peclju, Žana Zupana in Amadeje Keršič, ki bo odprta od 27. januarja do 3. marca, od ponedeljska do petka od 9. do 17. ure.


  Žan Zupan in Amadeja Keršič, dijaka zadnjega letnika umetniške gimnazije na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo prihajata iz okolice Tržiča. Predstavljata se s skupno razstavo, vsak od njiju pa goji unikaten slog ustvarjanja. Zanimajo ju raznovrstne tematike, v svoja dela vpletata sporočila in razmišljanja. Ker se njuna ustvarjalna pot šele začenja, pozivamo obiskovalce razstave, da imajo "oči na peclju", saj bodo v prihodnosti zagotovo še slišali zanju.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...