Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

Koledar dogodkov v občini Tržič


 • Kultura

  Filmski dopoldan

  Dom Petra Uzarja Tržič, Ročevnica 58, 4290 TRŽIČ Knjižnica dr. Toneta Pretnarja | 04 592 38 83 | www.knjiznica-trzic.si | siktrz@trz.sik.si in Dom Petra Uzarja

  Ogled dokumentarnega filma o Ivu Kokalju iz cikla Filmskih portretov tržiških ljubiteljskih kulturnikov o Ivu Kokalju

  koncert, Kultura

  Glasbeni večeri v tržiškem muzeju: Irena Yebuah Tiran in Eva Hren

  Tržiški muzej, Muzejska ulica 11, 4290 Tržič Tržiški muzej | trziski.muzej@guest.arnes.si | www.trziski-muzej.si | 04 531 55 00

  Z veseljem napovedujemo Glasbene večere v Tržiškem muzeju 2022, ki jih za vse ljubitelje dobre glasbe že osmo leto zapored pripravlja  Tržiški muzej v sodelovanju s programsko vodjo Romano Krajnčan in podporo Občine Tržič.

  Glasbene večere v Tržiškem muzeju  bosta otvorili  vrhunski, temperamentni in lepi glasbenici Irena Yebuah Tiran in Eva Hren. Pripravili sta bogat program, na katerem bomo slišali slovenske in španske ljudske pesmi.

  Mezzosopranistka Irena Yebuah Tiran je z odliko diplomirala na salzburškem Mozarteumu, kjer je uspešno zaključila tudi podiplomski študij - smer samospev. Izpopolnjevala se je pri sloviti sopranistki Grace Bumbry. Debitirala je v ljubljanski Operi, poleg tega pa je sodelovala tudi z orkestrom Slovenske filharmonije, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Bavarskim radijskim orkestrom, ansamblom Recherche, ansamblom Klangforum ... Kot članica vokalnega ansambla Nova na Dunaju je nastopila na festivalih v Salzburgu, Bregenzu, Styriarte, Wien Modern... Nastopila je tudi v Beriovi Sinfoniji za 8 solistov in orkester z Dunajskimi Filharmoniki ter v praizvedbi Haasove opere Melancholia v pariški Nacionalni operi. Veliko se posveča  izvajanju sodobne klasične glasbe. Je tudi članica Slovenskega komornega glasbenega gledališča. Redno sodeluje z novomeškim Anton Podbevšek teatrom, Studiem XXV in poučuje petje na novomeški glasbeni šoli.

  Pevka in kitaristka Eva Hren, spada med tiste slovenske glasbenike, ki so zavestno odprti za različne glasbene vplive. Klasično petje je študirala pri Nadici Grozdanovi, jazzovsko petje pa Sheili Jordan, Nancy Marano in pri Cynthi Utterbach ter končala študij kitare na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Andreju Grafenauerju. Nastopa z različnimi glasbenimi zasedbami: Simfoniki RTV- Slovenija, Bigband RTV-Slovenija, Camereta Labacensis, Bigband slovenske vojske ter do leta 2005 kot članica terceta Katrinas. Aktivno nastopa tudi v mjuziklih, izdala je večje število albumov na katerih nastopa predvsem kot pevka z raznimi zasedbami.  Večinoma se posveča predelavi ljudskih pesmi v moderne žanre.

  Kultura, Razstave

  Dvojezična razstava: Tihotapljenje čez Karavanke / Schmuggeln über die Karawanken

  Galerija Atrij, Trg svobode 18, 4290 Tržič Tržiški muzej I trziski.muzej@guest.arnes.si I www.trziski-muzej.si I 04 531 55 00

  Meje na razstavi predstavljenega območja so se stalno spreminjale, s tem pa tudi zakoni in predpisi o čezmejnem prenašanju blaga. Kljub vsem omejitvam in kontrolam so si predvsem obmejni prebivalci vedno znali priskrbeti vse, kar so potrebovali za vsakdanje življenje. Čeprav po zakonu med tihotapljenje spada vsako nedovoljeno čezmejno prenašanje blaga, pa so ljudje vedno zelo dobro ločevali med tihotapljenjem za lastne potrebe in tihotapljenjem z namenom zaslužka. Avtorico Ireno Destovnik so zanimali predvsem tisti, ki so tihotapili, "šmuglali" oziroma "švercali" za svoje lastne potrebe; v vseh časih in krajih so zaradi svoje iznajdljivosti veljali za nekakšne junake; zgodbe o njihovih podvigih se še vedno ustno prenašajo iz roda v rod.

  Razstava je v sklopu projekta CarinthiJA 2020 nastala s sodelovanjem SPD "Zarja" iz Železne Kaple, Centra Rinka iz Solčave, KUD Jezersko in Tržiškega muzeja. 

  Razstava bo na ogled do 27. 5. 2022.

  Kultura, ostalo, Razstave

  Pregledna likovna razstava: Na/po stopnicah

  Galerija Paviljon Javni sklad republike Slovenije za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Tržič | 04 592 46 30 | oi.trzic@jskd.si

  Kulturno društvo tržiških likovnikov vabi na  odprtje  pregledne likovne razstave, od 18. maja do 12. junija v galerijo Paviljon.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...