Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

Koledar dogodkov v občini Tržič


 • Izleti, pohodi, Zdravje, šport in rekreacija

  Tradicionalno romanje v Glinje na Koroško - z avtobusom

  Ženska zveza pri Novi Sloveniji, RO Gorenjska 1 | 04 595 70 32 | 031 220 365 |

  Vljudno vabljeni na tradicionalno Romanje v Glinje na Koroško, ki bo v nedeljo, 2. junija 2019.

  Peš romarji gredo iz Tržiča izpred farne cerkve ob 11. uri, z avtobusom pa ob 8.30 iz Loma, nato preko Tržiča, Pristave, Križev, Retnje in iz Bistrice ob 9. uri, nato preko Kovorja, Zvirč na avtocesto v Podbrezjah, preko Ljubelja na Koroško.

  Informacije so na voljo na telefonski številki 031 220 365 (Marija Lavtar) ali pa na elektronski naslov marija.lavtar@gmail.com do zasedbe avtobusa.

  Izobraževanje, predavanje

  Usposabljanje s področja botanike v Karavankah

  Zelenica Planinska zveza Slovenija | 01/ 434 56 80

  Vabljeni na usposabljanje s področja botanike na območju Karavank, ki bo 2. junija 2019 na območju Zelenice.

  Območje Karavank ima zelo dobre naravne pogoje za pohodništvo, kolesarjenje in mehki zimski turizem. Obstoječa mreža planinskih in drugih pohodnih poti je zelo gosta in ponuja raznovrstna pohodniška doživetja. V okviru čezmejnega projekta "Alpe Adria regija doživetij", bo postavljen velik napredek pri ponudbi kolesarjenja in tudi mehkega zimskega turizma. H kakovostni ponudbi destinacije prispevajo tudi usposobljeni vodniki, ki znajo gostom odkrivati zanimivosti in tudi manj znane posebnosti Karavank, tako z vidika naravnih in kulturnih značilnosti kot zgodb, ki lahko goste še posebej nagovorijo in se jim vtisnejo v spomin. Septembra 2018 so v okviru projekta tako že organizirali usposabljanje za vodenja na območju Karavank, z usposabljanjem o botaniki pa želijo znanje še nadgraditi in zainteresirane usposobiti še na tem področju. 

  Vsebina usposabljanja:

  • Botanika na območju Karavank
  • Rastlinstvo melišč
  • Geomorfologija

  Usposabljanje bo potekalo v nedeljo, 2. 6. 2019 na območju Zelenice (v kolikor cesta do Ljubelja še ne bo uradno prevozna, bodo prijavljeni o morebitni spremembi lokacije pravočasno obveščeni).

  Zbor bo ob 9. uri na Ljubelju, predviden zaključek pa ob 17. uri, z vmesnim kosilom na planinski koči.

  Z Ljubelja se boste v spremstvu predavateljev, mag. Tine Petras in dr. Mateja Blatnika ter vodje Odbora za varstvo gorske narave pri MDO PD Gorenjske, Asje Štucin, odpravili proti Zelenici ter nato še naprej, na raziskovanje rastlinskega sveta. Z vami bosta še geografinja, dr. Irena Mrak ter lokalni poznavalec narave, Janko Meglič. Med turo bodo teme obdelane teoretično in praktično.

  Cena: usposabljanje je za udeležence brezplačno in vključuje vodenje, predavanja ter kosilo na planinski koči.

  Število udeležencev: 30

  Rok za prijavo: petek, 24. maj 2019, po principu prej prispelih prijav, na e-naslov katja.macek@pzs.si. Ostale informacije boste prijavljeni dobili po roku prijav.

  Kultura

  Satirična komedija: Marin Krpan

  pred Kulturnim domom v Križah Kulturno društvo Kruh Križe I kdkruh.weebly.com/kulturni-dom.html I

  Gledališka skupina Kulturnega društva Kruh Križe bo izvedla satirično komedijo v petih delih Marin Krpan. V duhu Levstikove povesti je delo napisal Joža Vombergar . Komedijo so premierno izvedli v Slovenskem gledališču v Buenos Airesu leta 1966. Za kriško gledališče je delo priredil David Ahačič. Ponovitev pa bo v nedeljo, 2. 6. 2019, ob 20. uri na trgu pred Kulturnem domom v Križah.

  Cesar z ministri je v hudih skrbeh zaradi Brdavsovega divjanja. Ta po predrznem Frfri zahteva poleg zlata, konj in volov še cesarično. Dvor obupuje. Jaka se spomni, kako sta s cesarjem nekoč pozimi Krpana srečala; če kdo, bo Brdavsa ugnal Krpan. Brž pošljejo ponj.

  Mejači, ki jim je moral kovač zastonj podkovati konje, obkolijo Krpana, a boj se kajpak konča s Krpanovo zmago. Vtem prispeta cesarska sla z vabilom na Dunaj. Krpan je takoj za to, da gre nad Brdavsa. Odpelje se, za njim jo naskrivaj mahneta Mirk in Jernač, ki bi se mu rada maščevala.

  Dvor nestrpno pričakuje junaka, ko pa ta pride, se takoj začne spotikati nad njim, češ da je neotesan; posebej jezna je cesarična, ki je obljubljena zmagovalcu za ženo, roti se, da bi rajši vzela Brdavsa kot Krpana. Brani ga le cesar, sklenil je bil, da ga naredi za svojega svetovalca. Užaljeni ministri se vedejo, kot da je Krpan poslan nadnje, ne nad Brdavsa, po tihem naklepajo zaroto zoper kmeta...

  V primeru slabega vremena bodo predstave v dvorani kulturnega doma Križe

  Kultura, Razstave

  Razstava: Narava gorskega sveta - včeraj, danes, jutri?

  Galerija Atrij Tržiški muzej | www.trziski-muzej.si | 04 53 15 500

  Gorski svet, kjer se skrivajo še zadnji kotički neokrnjene narave, postaja vse bolj ogrožen. Predstavili bomo gorsko naravo Slovenije in spremembe v njej, ki so posledica neprimernih človeških posegov. Izpostavljene bodo predvsem problematike, povezane z reakcijo in prekomernim obiskom. Je spoštovanje neokrnjenosti narave vrednota, ki bi jo morali bolj negovati?

  Kultura

  8. Območni pregled odrasle likovne ustvarjalnosti

  Galerija Paviljon JSKD Tržič | 04 592 46 30 | oi.trzic@jskd.si |

  Območna izpostava JSKD Tržič in Kulturno društvo tržiških likovnikov vas ob Tednu ljubiteljske kulture in v Vodnikovem letu vljudno vabita na ogled 8. pregledne območne razstave tržiških likovnikov.

  S svojimi deli na razstavi sodelujejo:

  Anka Štrukelj, Anže Bizjak, Dragica Kurillo, Filipina Ležaja, Francka Globočnik, Karla Lupša, Kristina Dolžan Primožič, Kristina Lindav, Lučka Kavčič, Marjan Burja, Marjeta Nemc, Mark Mandy, Matjaž Kokolj, Metka Stritih, Nevenka Prašnikar, Žiga Kleindinst in Eva Fras.

  razstava bo do vključno 8. junija odprta od torka do petka, od 10. do 12. ure in od 16. do 18. ure ter ob sobotah od 10. do 12. ure.

  Izleti, pohodi, Izobraževanje, predavanje, Zdravje, šport in rekreacija

  70 let PD Križe in Dan kriških planincev

  Zavetišče v Gozdu Planinsko društvo Križe | 04 595 56 44 | www.pd-krize.si/

   70 let delovanja PD Križe in Dan kriških planincev bodo počastili v Zavetišču v Gozdu od 31. maja do 2. junija.

  Program v petek, 31. maja:

  • ob 17. uri: pohod otrok iz Križev v Gozd, nato pri Zavetišču v Gozdu program za otroke
  • ob 18. uri sv. maša v cerkvi Sv. Nikolaja v Gozdu
  • ob 19. uri blagoslov podob Sv. Bernarda, zavetnika planincev in Sv. Krištofa na kapelici ob Zavetišču v Gozdu
  • ob 20. uri predavanje alpinistke dr. Irene Mrak, z naslovom: 15 let alpinističnih odprav PD Križe.

  V soboto, 1. junija bo ob 20. uri v Zavetišču v Gozdu svečana akademija ob 70. letnici PD Križe.

  V nedelj, 2. junija ob 12.uri pa bo Dan kriških planincev.

  Dodatne informacije bodo objavljene na njihovi spletni strani www.pd-krize.si.

  Izobraževanje, predavanje

  Beremo po izboru knjižničarjev: Maček v žaklju

  Knjižnica dr. Toneta Pretnarja I Balos 4 I 4290 Tržič Knjižnica dr. Toneta Pretnarja I 04 5923 883 I siktrz@trz.sik.si

  Poletje bodo v Knjižnici dr. Toneta Pretnarja Tržič popestrili z »Mačkom v žaklju«.

  Tako so obiskovalcem že pripravili čudovita knjižna presenečenja. Vsak obiskovalec knjižnice lahko vzame v izposojo paket presenečenja – Mačka v žaklju in se pusti presenetiti.

  Poskrbeli so za vse starostne skupine, od malčkov do odraslih, tako moških in žensk, kot punc in fantov. Poletje je čas za počitek in branje. Pridite se razvajat in se pustite presenetiti.

  Maček v žaklju že mijavka in čaka na vas.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...