Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

Koledar dogodkov v občini Tržič


 • Sejmi, trgovina

  Šuštarska nedelja 2019

  Staro mestno jedro Občina Tržič | informacije@trzic.si | 04 59 71 536 | www.visit-trzic.com |

  Tržič je leta 1492 dobil trške pravice za prodajo vina, živine in železnih izdelkov. Tako so se v mestu tedensko in tudi letno vrstili sejmi, med katerimi je bil najpomembnejši sejem kmečkih izdelkov na angelsko nedeljo (prva nedelja v septembru). Na Šuštarski nedelji svojo dejavnost predstavijo obrtniki in društva. S tradicijo Šuštarske nedelje je povezana šega »frejšpreh´nga«. Včasih so ravno na angelsko nedeljo v Tržiču sprejemali čevljarske vajence med pomočnike.

  Spremljevalni program Šuštarske nedelje je pester. 

  Na GLAVNEM ODRU (parkirišče pred občino Tržič) bo poskrbljeno, da bo vaša ušesa napolnila odlična glasba. Kot prvi se bodo predstavili domačini, člani Pihalnega orkestra Tržič, v nadaljevanju pa vas bodo v svet glasbe popeljale številne glasbene skupine. Poskrbljeno pa bo tudi za najmlajše, saj bo ob 13.20 na glavnem odru na vrsti otroška predstava.

  v atriju občine Tržič na KULTURNEM ODRU, vam bodo tržiški kulturniki predstavili zanimivosti iz tržiške čevljarske tradicije. Ob ljudskih pesmih, plesih in vižah ter ob odlomkih "frejšpreh'nge," boste spoznavali življenje čevljarjev, kakršnega se danes ljudje le še spominjajo. 

  Vsak dobro ve, da prazna vreča ne stoji pokonci. Za vaše polne želodčke bodo poskrbeli številni ponudniki hrane na kulinaričnem festivalu TOK' OKUSN', blizu glavnega odra. Pridite in preizkusite domače dobrote tržiških in drugih ponudnikov!

  V bližini glavnega odra bo od 8.-19. ure za otroke na voljo kolesarski poligon, v galeriji Paviljon NOB pa ne zamudite zabavnega programa s Plesnim klubom Tržič in gosti. Čakajo vas plesni nastopi, animacije, poslikava obraza, brezplačne palačinke in glasbeni nastopi.

  Svoja vrata bodo na Šuštarsko nedeljo odprli tudi v Tržiškem muzeju. Tržiški muzej pripravlja vrsto aktivnosti, v katerih obiskovalcem različnih starosti na zanimiv način predstavil čevljarsko in drugo dediščino. Po stalnih razstavah bodo potekali vodeni ogledi, ogledati si bo mogoče tudi razstavo Slovenskega smučarskega muzeja. Otrokom je namenjena detektivska Pot radovednega čeveljčka, pred Pollakovo kajžo Tržiškega muzeja pa se boste lahko posladkali s šmornom.

  Kurnikovi hiši, si boste lahko ogledali razstavo Foto kluba Tržič z naslovom Današnji Tržič v stari preobleki, zavrteli kolo srečo ter se preizkusili v peki tržiške flike iz krušne peči, otroci pa se bodo lahko udeležili ustvarjalne delavnice.

  Galeriji Atrij pa ne zamudite vodenja po razstavi Slovo od Peka ... Peko živi, v spremstvu kustosa.

  V času prireditve bo veljal poseben prometni režim. Vljudno vas naprošamo, da upoštevate zapore, navodila rediteljev ter označene obvoze.  

  Prvo nedeljo v septembru nas obiščite v Tržiču. Kupite si čevlje in se prepustite zabavi.

  “PRID’TE, SE GA BOMO SKUPEJ OBUL.”

  ostalo

  Kaos okusov v Casa Latina

  Casa Latina Sas Bar | Predilniška cesta 16, 4290 Tržič Casa Latina Sas Bar | 041 637 484

  V nedeljo, 1. septembra vabljeni v Caso Larino na burgerje od 11. do 19. ure.

  Letos bodo za vas pripravlili BaconCheese Burger (opečena krompirjeva bombeta z aktivnim ogljem, skrbno izbrana slovenska govedina, rezina angleškega sira, hamburška slanina, paradižnik Lušt, solata ledenka, kaos omaka in domača BBQ omaka)

  Dogodek bo v vsakem vremenu! V primeru slabega vremena, bo zabava v lokalu z Dj-em od 16h do 22h.

  Več na: https://www.facebook.com/events/894140480966569/

  Kultura

  Kinoteka - izbor iz domače filmske klasike v kateri igra Polde Bibič

  JSKD Tržič | 04 592 46 30 | oi.trzic@jskd.si |
  Zdravje, šport in rekreacija

  Vpisi v tečaje joge

  Tržič Tadeja Gašperlin | 031 230 808 | tadeja.gasperlin@gmail.com

  S septembrom se lahko zopet vpišete na tečaj joge. Vabljeni na različne vadbe joge v Kovor in Tržič - na začetni tečaj joge vabljeni vsi, ki se z jogo šele srečujete ali si želite obnoviti osnove, na tečaje hatha/vinjasa joge pa vabljeni vsi, ki jogo obiskujete vsaj leto dni.

  Urnik in cenik se nahajata na spletni povezavi https://tadejajoga.wordpress.com/urnik-joga-trzic-kranj/joga-trzic/, za več informacij in prijavo pa pišite na tadeja.gasperlin@gmail.com ali pokličite na telefonsko številko 031 230 808.

  Vsi, ki imate čas dopoldne, vabljeni na jogo za dobro jutro.

  Izobraževanje, predavanje

  30 dni 30 minut branja: Poletavci

  Knjižnica dr. Toneta Pretnarja I Balos 4 I 4290 Tržič Knjižnica dr. Toneta Pretnarja I Balos 4, 4290 Tržič I 04 5923 883 I siktrz@trz.sik.si

  Od 10. junija do 10. septembra vabijo mlade bralce med sedmin in dvanajstim letom, da postanejo POLETAVCI - poletni bralci. 

  V treh mesecih vsak Poletavec 30 dni bere vsaj 30 minut dnevno. Septembra bo sledila zaključna prireditev, na kateri bo vsak Poletavec dobil majico in priznanje, izžrebali bodo tudi glavno nagrado, ki zaenkrat ostaja še skrivnost.

  Kultura, Razstave

  Razstava Slovo od Peka … Peko živi

  Galerija Atrij Tržiški muzej | www.trziski-muzej.si | 04 53 15 500

  Peko je bil ustanovljen leta 1903. Po drugi svetovni vojni je nekaj let delovalo pod imenom Tovarna obutve Triglav Tržič, nato so mu vrnili renomirano ime Peko. V sedemdesetih in osemdesetih letih je proizvodnjo širil v druge kraje in uspešno prodajal na evropskem in ameriškem trgu.

  V najboljših letih so izdelali in prodali toliko čevljev, da bi, če bi jih postavili drugega pred drugega Tržič povezali z Moskvo, zaposloval je več kot 5.000 ljudi.

  Leta 2016 je šel Peko v stečaj. Razstava predstavlja njegovo zlato dobo in prežitke, ki nas nanjo spominjajo.

  Razstave

  Razstava tržiških obrtikov

  Galerija Paviljon Območna Obrtno-Podjetniška zbornica Tržič I Trg svobode 1, 4290 Tržič I (04) 592 33 40 I

  Območna obrtno-podjetniška zbornica Tržič letos  vabi v galerijo Paviljon na ogled  tradicionalne razstave tržiških obrtnikov. Kvalitetni izdelki, ki jih izdelujejo, so  vsekakor vredni ogleda.

  Razstava tržiških obrtnikov bo odprta v soboto,od 9.00 do 13.00 v nedeljo, od 9.00 do 19.00 in v  ponedeljek, od 9.00 do 12.00.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...