Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

Koledar dogodkov v občini Tržič


 • Izobraževanje, predavanje

  Predavanje slovenskega astronoma prof. dr. Tomaža Zwittra

  Razstavno - izobraževalno središče Dolina Občina Tržič I 04 5971 536 I informacije@trzic.si I

  Občina Tržič vas vabi na predavanje prof. dr. Tomaža Zwittra s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani z naslovom VESOLJSKE ČRNE LUKNJE, ki bo v torek, 21. maja 2019, ob 18. uri, v Razstavno-izobraževalnem središču Dolina.

  Prof. Zwitter je astrofizik, ki ga raziskovalno zanima medzvezdni prostor, enojne in dvojne zvezde ter sestava in razvoj naše galaksije. Poučuje na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, je aktiven v popularizaciji znanosti, mesečno pripravlja radijsko oddajo o astronomskih raziskavah na Valu 202. Je (so)avtor 187 recenziranih znanstvenih člankov, znanstveni direktor kolaboracije RAVE in jedrni član zemeljskih spektroskopskih pregledov neba Galah in Gaia-ESO. Od leta 2000 aktivno sodeluje tudi v misiji Gaia Evropske vesoljske agencije.

  V predavanju bodo razloženi dokaze o obstoju prvih, zvezdnih črnih lukenj, pokomentirali boste nedavno objavljeno sliko črne luknje v aktivni galaksiji in gravitacijske valove, ki nastanejo pri trkih črnih lukenj. Videli boste tudi, kako se slovenske astrofizikalne raziskave dotikajo teh vznemirljivih pojavov. 

  Kultura, Razstave

  Razstava: Narava gorskega sveta - včeraj, danes, jutri?

  Galerija Atrij Tržiški muzej | www.trziski-muzej.si | 04 53 15 500

  Gorski svet, kjer se skrivajo še zadnji kotički neokrnjene narave, postaja vse bolj ogrožen. Predstavili bomo gorsko naravo Slovenije in spremembe v njej, ki so posledica neprimernih človeških posegov. Izpostavljene bodo predvsem problematike, povezane z reakcijo in prekomernim obiskom. Je spoštovanje neokrnjenosti narave vrednota, ki bi jo morali bolj negovati?

  Kultura

  8. Območni pregled odrasle likovne ustvarjalnosti

  Galerija Paviljon JSKD Tržič | 04 592 46 30 | oi.trzic@jskd.si |

  Območna izpostava JSKD Tržič in Kulturno društvo tržiških likovnikov vas ob Tednu ljubiteljske kulture in v Vodnikovem letu vljudno vabita na ogled 8. pregledne območne razstave tržiških likovnikov.

  S svojimi deli na razstavi sodelujejo:

  Anka Štrukelj, Anže Bizjak, Dragica Kurillo, Filipina Ležaja, Francka Globočnik, Karla Lupša, Kristina Dolžan Primožič, Kristina Lindav, Lučka Kavčič, Marjan Burja, Marjeta Nemc, Mark Mandy, Matjaž Kokolj, Metka Stritih, Nevenka Prašnikar, Žiga Kleindinst in Eva Fras.

  razstava bo do vključno 8. junija odprta od torka do petka, od 10. do 12. ure in od 16. do 18. ure ter ob sobotah od 10. do 12. ure.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...