Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

REVIVE – Eksperiment revitalizacije degradiranih prostorov

Občina Tržič sodeluje v mednarodnem projektu REVIVE, ki ga vodi Združenje zgodovinskih mest Slovenije. Namen projekta je najti nove načine za oživitev starih mestnih jeder ter v skladu z idejami Novega evropskega Bauhausa v izbranih degradiranih prostorih spodbuditi trajnostne bivalne prakse. Pri tem REVIVE temelji na kulturni dediščini posameznega kraja in jo reinterpretira s pomočjo umetniških in kulturnih idej, ki jih v projekt doprinesejo skrbno izbrani mladi strokovnjaki iz različnih držav, iz različnih kulturnih okolij in z različnimi kompetencami in znanji. Cilj eksperimenta je najti nove pilotne primere trajnostne rabe javnega prostora, ki bodo lahko nadomestili izpete tradicionalne poglede na izbrane usihajoče predele mestnih jeder in jih napolnili z novimi perspektivami in svežo življenjsko energijo. Hkrati je ideja projekta kar najbolje opolnomočiti izbrane mlade talente, da razvijajo in izvajajo svojo strokovno vizijo v skladu s spoštovanjem do kulturne dediščine in potreb lokalnega prebivalstva.   

V času trajanja projekta od novembra 2023 do oktobra 2025 bodo partnerji in izbrani mladi talenti iz šestih držav združili znanje, izkušnje in vizije v eksperimentih na štirih izbranih lokacijah: v našem Tržiču ter v mestih Iași v Romuniji, Cellino Attanasio v Italiji in mestu Turku na Finskem. Čeprav ima vsaka od izbranih lokacij svoje specifike, verjamemo, da lahko kreativne ideje, porojene v našem eksperimentu, dajo navdih in s tem veter v jadra tudi drugim mestom in vasem, ki se soočajo z usihanjem javnega življenja.

Program REVIVE sofinancira program Ustvarjalna Evropa. Več podatkov o projektu lahko najdete na spletnem mestu www.revive-project.com, kmalu pa tudi v živo v našem Tržiču.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...