Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

Hitro s kolesom / Gorenjska.Bike

SkladESRR – Evropski sklad za regionalni razvoj

Trajanje operacije: januar 2019 – junij 2021

Partnerji: BSC, poslovno podporni center, d.o.o., Kranj, Občina Bled, Občina Jesenice, Mestna občina Kranj, Občina Naklo, Občina Radovljica , Občina Tržič, CIPRA

Skupna vrednost operacije (neto upravičeni stroški + DDV): 533.582,88 €, od tega vrednost ESRR 249.991,65 € (80 %)

Opis operacije: Z vzpostavitvijo mreže izposoje koles v 6 občinah območja LAS bomo prispevali k razvoju trajnostne mobilnosti in spreminjanju navad prebivalstva v smeri  večje uporabe nizkoogljičnega transporta in javnega prevoza. Le to bo prispevalo k ohranitvi okolja, zmanjševanju CO2 in ohranitvi biodiverzitete v urbanih naseljih, hkrati pa bo z novimi storitvami trajnostnega transporta prispevala tudi k razvoju trajnostnih zelenih delovnih delovnih mest.

Cilji operacije:

  • vzpostavitev prve regijske mreže izposoje koles v urbanih naseljih 6 občin,
  • preko osveščevalnih akcij vzpodbuditi prebivalstvo in deležnike k uporabi trajnostnega transporta (koles) v posamičnem kraju in za prevoz do drugih urbanih naselij ter postaj javnega prometa,
  • priporočila za nadaljnji razvoj mreže izposoje koles in priporočil za šole zagotovili nadaljnji razvoj regijske mreže izposoje koles.

Aktivnosti operacije:

  • vodenje in promocija,
  • naložbe v info točke za izposojo koles, ki bodo osnova za zagon delovanja mreže izposoje koles,
  • naložbe v opremo – mrežo izposoje koles,
  • izgrajena infrastruktura za mrežo izposoje koles na območju 6 občin (14 postaj),
  • zagon mreže z akcijami za osveščanje prebivalstva o pomenu trajnostne mobilnosti,
  • pripravljena bodo priporočila za šole (za 6 okolišev v 6 občinah partnericah),
  • študija za razvoj mreže izposoje koles na območju LAS.

Rezultat operacije: mreža izposoje koles na območju LAS.

Hitro s kolesom v Tržiču / Gorenjska.bike

V okviru operacije bomo v Tržiču vzpostavili dve postaji za avtomatizirano izposojo koles, in sicer v dveh, po številu prebivalcev največjih naseljih v Občini Tržič. Na dveh postajah bo skupno na voljo 12 koles (treking in električnih). Vzpostavljeni bodo tudi licenčni program za vodenje, krmiljenje in nadzor sistema ter ustrezno upravljanje, ki bo omogočalo delovanje sistema in izposojo po vseh gorenjskih občinah, vključenih v sistem. Za sodobno in predvsem prijazno ter enostavno uporabniško izkušnjo bomo poskrbeli s programsko aplikacijo in nakupom ustrezne opreme za informacijske točke. Z vzpostavitvijo dveh sistemov za avtomatizirano izposojo v Tržiču in Bistrici pri Tržiču bomo korak bližje izboljšanju kakovosti življenja občanov v občini, s homogenim sistemom po celi Gorenjski pa bomo omogočili sodobno in prilagodljivo kolesarsko izkušnjo tudi domačim in tujim gostom. V Tržiču je izhodišče za večino trasiranih gorsko-kolesarskih in treking poti, med katerimi jih nekaj vodi tudi mimo Bistrice pri Tržiču. Obe lokaciji sta na trasi načrtovanega regionalnega kolesarskega omrežja.

Spletna stran projekta: https://www.las-gorenjskakosarica.si/hitro-s-kolesom/    

Promocijski film

Navodila za izposojo koles

Navodila za uporabo e-koles

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...