Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

Učne poti Gorenjske – Udin Boršt

Učne poti Gorenjske – Udin Boršt
Operacijo delno financira Evropska unija, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov za obdobje 2007-2013, razvojne prioritete »Razvoj regij«, prednostne usmeritve »Regionalni razvojni programi«.

Učne poti Gorenjske – Udin Boršt

 Udin Boršt je ena najstarejših ledeniških teras v Ljubljanskih kotlini. Zaradi svojih specifičnih lastnosti je Udin Boršt botanična, površinska in podzemeljska geomorfološka naravna vrednota. Zaradi zgodovinskega pomena Udin Boršta sta Skupščini občin Kranj in Tržič že leta 1981 sprejeli zavezo o njegovi spominski ureditvi. Spominski park Udin Boršt je zavarovan od leta 1985 kot zgodovinski in kulturni spomenik z občinskim odlokom nekdanje občine Kranj. Danes ima status krajinskega parka.  Udin Boršt je zaradi svojih naravnih, podeželskih in kulturnih znamenitosti ter lege v osrčju Gorenjske zagotovo edinstveno območje, zaradi česar je prepreden z velikim številom sprehajalnih in pohodnih poti, ki jih obiskovalci izkoriščajo tudi za kolesarjenje in tek.

V juniju 2013 smo kot vodilni partner v projektu podpisali sofinancersko pogodbo z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo, na podlagi katere smo uspeli pridobiti 127.500 € nepovratnih sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj. S projektom smo pridobili spletno stran operacije »Učne poti Gorenjske – Udin boršt, ki je namenjena informiranju, interpretaciji ter promociji obiskovanja, aktivnega doživljanja in spoznavanja naravnih, kulturnih in zgodovinskih znamenitosti Udin boršta.

 V času trajanja operacije smo organizirali promocijske dogodke v obeh občinah. V okviru prireditve Vikend aktivnih doživetij narave septembra 2013 smo organizirali več dogodkov: strokovno-razvojna okrogla miza o Udin Borštu, doživljajski pohod po gozdovih Udin Boršta, literarno – pesniški večer v Rokovnjaškem taboru, vodeno kolesarjenje po označenih trasah na širšem območju Udin Boršta, mala šola sonaravnega ribištva, vodeni pohod spoznavanja in bližnjega doživljanja voda Udin Boršta z ustvarjalno delavnico, pravljično – glasbeni večer ob ognju v rokovnjaškem taboru in vodeni pohodi po treh naravoslovno – podeželskih tematskih poteh.

 Prav tako smo v septembru 2013 organizirali dobro obiskano prireditev Družinski pohod po Poti treh zvonov, vaški sejem s ponudbo lokalnih kmetov, rokodelcev, obrtnikov in vaških žena ter kulturnim programom, otroški program s pravljičnimi deželami in ustvarjalnimi delavnicami  ter zabavni program z dramsko igro in glasbenim programom.

V maju 2014 smo v vaseh Sebenje in Žiganja vas organizirali Žabarsko veselico s tekom oz. krosom po Poti treh zvonov.  Z etnološko prireditvijo žabarske svatbe smo s Folklorno skupino Karavanke in domačini obudili šege in navade žabarskih veselic, ki so se v Sebenjah dogajale od leta 1906 do 1986 skoraj vsako leto. Naravoslovno tekaško tekmovanje in žabarsko svatbo smo dopolnili s spremljevalnim zabavnim programom  za odrasle in otroke (kegljanje, otroška animacija, srečelov in glasbeni program), kot je bilo to v navadi nekoč. Na »nakelski« strani smo v tem mesecu ponovno organizirali Vikend aktivnih doživetij narave in podeželja v Udin Borštu s finfranjem. Vikend je ponujal pester program: pravljično – glasbeni večer v Rokovnjaškem taboru v Udin Borštu, vodeno kolesarjenje na širšem območju Udin Boršta, doživljajsko – meditacijski pohod v gozdovih Udin Boršta, mala šola sonaravnega ribištva, vodeni pohodi po štirih naravoslovno – podeželskih tematskih poteh in tradicionalno finfranje.

Projekt smo zaokrožili z zaključno prireditvijo, v okviru katere smo organizirali vaški sejem lokalnih izdelkov, voden pohod po Poti treh zvonov s predstavitvijo projekta, kulturni in zabavni program.

Posamezne dogodke na območju Udin boršta kot tudi celotno operacijo »Učne poti Gorenjske – Udin boršt« smo promovirali na radiu in v tiskanih medijih ter z deljenjem promocijskega gradiva obiskovalcem dogodkov povečali promocijo prireditev in dogodkov v prihodnje (rokovnjaške malhe, mape in vrečke, majice in svinčniki, vpenjalne mape za učne liste in zloženke). V okviru operacije smo zasnovali, oblikovali ter natisnili promocijsko-informativni zloženki ''V deželi konglomeratnega krasa v Udin borštu '' v slovenskem in angleškem jeziku ter ''Doživetja narave in podeželja ob poteh Treh zvonov & učni poti po mokrišču Blata'' v slovenskem, angleškem in nemškem jeziku.

S trim poligoni s telovadnimi postajami, mizami in klopmi ter informativnimi tablami smo opremili in označili Pot treh zvonov, ki je zelo dobro sprejeta med lokalnim prebivalstvom. Pot treh zvonov je ponovno prebudila lokalno prebivalstvo, saj je osnovana na njihovi ideji, na njej večkrat letno organizirajo pohode, kros, dnevno jo prebivalci uporabljajo za sprehode, tek, kolesarjenje…

Idejo za Pot treh zvonov so dobili domačini Žiganje vasi, ki so pred leti na cerkvi sv. Urha zamenjali  zvonove. Ker se jim je zdelo škoda, da bi stare zvonove zavrgli, so se domislili, da bi z njimi označili pot, ki se vije okrog Udin Boršta. Od tod tudi ime Pot treh zvonov. Ker pa so bili cerkveni zvonovi preveliki, so jo opremili z manjšimi zvonovi in znamenji.

Z opremo smo nadgradili tudi že obstoječe učne poti v Naklem (stojala za kolesa, lesene stojnice, ozvočenje).

Povezave na članke, informacije na spletnih straneh: 

www.trzic.net (2. 3. 2015): http://www.trzic.net/2015/03/s-pesmijo-po-poti-treh-zvonov/!

Slovenske novice (18. 10. 2014): http://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/pot-treh-zvonov-skozi-udin-borst

http://www.visit-trzic.com/poti/poti-po-naravi/pot-treh-zvonov.html

VAL 202, oddaja Nedeljski izlet (26. 10. 2014): http://val202.rtvslo.si/2014/10/udin-borst-in-pot-treh-zvonov/

MojaObcina.si (24. 6. 2014): http://www.mojaobcina.si/trzic/novice/lokalne-skupnosti/danes-odprtje-poti-treh-zvonov-in-zakljucek-projekta-ucne-poti-gorenjske.html

Gorenjski Glas (18. 6. 2013): http://www.gorenjskiglas.si/article/20130718/C/130719843/1013/pot-za-duso-in-energijo-

Povezava na spletno stran OU: http://www.eu-skladi.si

Povezava na spletno stran projekta: http://udinborst.com/

Datum začetka in konca operacije: 29. 10. 2012 – 31. 12. 2014
Višina skupnih stroškov operacije: 178.384,12 EUR
Višina prispevka Evropskega sklada za regionalni razvoj ESRR: 127.500,00 EUR
Višina prispevka Občine Tržič (nosilec projekta): 28.943,65 EUR
Višina prispevka Občine Naklo (partner projekta): 21.940,47 EUR

Kontaktna oseba: mag. Mojca Aljančič

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...