Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

Pokop

Pokop, raztros pepela zunaj pokopališča

V Sloveniji se največ ljudi odloči za žarni pogreb, nekateri pa želijo ob smrti kaj čisto posebnega (da bi njihov pepel raztresli na določenem kraju). 

Pri pokopu je treba upoštevati željo umrlega, če jo je izrazil, če pa ne, odloča o načinu pokopa svojec. Po našem zakonu so možni pokopi s krsto, z žaro, raztros pepela ali pokop, ki se opravi po predpisih, ki urejajo vojna grobišča ali prikrita vojna grobišča. 

Praviloma se pokopi opravljajo na pokopališčih, zunaj pokopališč je izjemoma dovoljen pokop z raztrosom pepela na določenem kraju, in sicer s predhodnim soglasjem pristojnega občinskega organa. 

Pred pridobitvijo omenjenega soglasja je potrebno na naslov Občine Tržič, Trg svobode 18, 4290 Tržič podati vlogo za pokop oziroma raztros pepela zunaj pokopališča

S to vlogo zakonec oz. svojci pokojnika zaprosijo za izdajo dovoljenja za raztros pepela na določenem kraju.

Pokop oziroma upepelitev se opravi na podlagi zdravniškega potrdila o smrti in poročila o vzroku smrti, ki ga izda pooblaščena oseba po predpisih o mrliško pregledni službi in ko je preteklo najmanj 36 ur od nastopa smrti. 

Na pokopališčih Lom pod Storžičem, Kovor, Križe in Tržič pogrebno dejavnost zagotavlja upravljavec Komunala Tržič d.o.o., Pristava, Mlaka 6, 4290 Tržič.

Za informacije za občane pišite na e-poštni naslov: pogrebna@komunala-trzic.si ali info@komunala-trzic.si, telefon: 031 503 871 

Na pokopališču Leše pogrebno dejavnost zagotavlja upravljavec KS Leše (Kontaktna oseba: Mojca Razinger, Leše 53a, 4290 Tržič)

Za informacije za občane pišite na e-poštni naslov: mojcarazinger9@gmail.com, telefon: 041 356 137 

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...