Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

E-oskrba

Od sredine aprila je storitev E-oskrba, ki starejšim, invalidom in kroničnim bolnikom omogoča samostojnejše, bolj varno in neodvisno bivanje v domačem okolju, saj zagotavlja 24-urno povezavo z asistenčnim centrom oz. zdravstvenim osebjem in organizacijo pomoči, če jo uporabniki potrebujejo, na voljo brezplačno.

Ministrstvo za zdravje je na podlagi Javnega razpisa za izbor operacije »E-oskrba na domu«, za izvajalca storitve E-oskrba izbralo Telekom Slovenije s konzorcijskim partnerjem Zvezo društev upokojencev Slovenije. Slovenija je sredstva pridobila od Evropskega socialnega sklada in virov REACT-EU, skladno s tem pa bo uporaba storitve E-oskrba za 5.000 novih upravičencev do 30. septembra 2023 brezplačna.

Do brezplačne storitve E-oskrba so upravičeni vsi, ki:

  • so starejši od 65 let in pretežni del dneva bivajo sami;
  • zaradi pridruženih kroničnih nenalezljivih bolezni spadajo v ranljivo skupino prebivalstva v primeru zbolevanja za koronavirusno boleznijo;
  • jim je v skladu s predpisi s področja invalidskega in pokojninskega zavarovanja priznana invalidnost;
  • v skladu s predpisi s področja invalidskega in pokojninskega zavarovanja prejemajo dodatek za pomoč in postrežbo;
  • so stari 18 let ali več in so zaradi nevroloških oziroma nevromišičnih obolenj ogroženi za padec oziroma so zaradi kognitivnega upada pri demenci izpostavljeni različnim neželenim dogodkom v okolju. 

Zainteresirani za naročilo brezplačne storitve E-oskrba lahko pokličejo na brezplačno številko 080 12 13 ali pošljejo sporočilo na eoskrba@telekom.si.

Subvencioniranje e-oskrbe

Občina Tržič je pristopila k subvencioniranju e-oskrbe. Subvencioniranje e-oskrbe je za naše občane velika prednost, saj storitev omogoča, da uporabniki dalj časa samostojno in varno bivajo v domačem okolju, skrajša čakanje na pomoč, omili posledice padcev in socialno izključenost, pripomore h kasnejšim odhodom v institucionalno varstvo, zmanjša obremenitev družin v skrbi za svojce, z vsem tem pa vpliva na višjo kakovost življenja in bolj varno bivanje na domu.

E-oskrbo z dovoljenjem Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti na našem območju ponuja Telekom Slovenije d. d. in ni vezana na druge storitve mobilne ali fiksne telefonije. Podpira jo sodobna tehnologija, nameščena na domu uporabnika, ki mu omogoča, da lahko enostavno in hitro pokliče na pomoč. Pomoč organizira usposobljeno osebje v klicnem centru, ki deluje 24 ur na dan.

Mesečni strošek naročnine za osnovni paket znaša 24,40 EUR in vključuje varovalni telefon z gumbom, mikrofonom in zvočnikom ter zapestnico z gumbom za vzpostavitev klica na pomoč na daljavo.Subvencija Občine Tržič znaša 22,00 EUR na mesec in se dodeli za obdobje 24 mesecev. Z upravičencem bo na podlagi odločbe sklenjena tripartitna pogodba o subvencioniranju storitve med uporabnikom, izvajalcem in občino.

Upravičenci do subvencije so občani, ki imajo prijavljeno stalno prebivališče v občini Tržič ter tujci, ki imajo dovoljenje za stalno prebivanje v občini Tržič in dejansko tudi prebivajo na območju občine Tržič ter izpolnjujejo vsaj še dva spodaj navedena pogoja:

  • so starejši od 70 let,
  • so mlajši od 70 let in imajo ugotovljeno prvo, drugo ali tretjo stopnjo telesne okvare, skladno z izdano odločbo pristojnega organa,
  • bivajo sami ali bivajo s partnerjem, ki tudi sam potrebuje pomoč v vseh življenjskih aktivnostih ali bivajo v širši družini, ki je preko dneva zaradi svojih obveznosti odsotna,
  • imajo težje kronične bolezni, invalidne osebe ali osebe s starostnimi znaki, ki jih navedejo sami oziroma njihovi svojci ali skrbniki (npr. znaki demence).

Postopek za dodelitev subvencije se začne z oddajo vloge, ki je dostopna v sprejemni pisarni Občine Tržič in na spletni strani Občine Tržič. Vlogo se lahko vloži v sprejemni pisarni Občine, pošlje po pošti, ali po elektronski pošti.

Kontakt za dodatne informacije:

Andreja Starman; Urad za gospodarstvo in družbene dejavnosti; tel: 04 5971 549; andreja.starman@trzic.si 

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...