Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

Koledar dogodkov v občini Tržič


 • ostalo

  Vaje za spomin in koncentracijo (zelo težke vaje)

  Dom Petra Uzarja Dom Petra Uzarja I Ročevnica 58, 4290 Tržič I 04 / 598 03 00 I

  Dom Petra Uzarja vas vsak torek ob 11. uri vabi na zelo težke vaje za spomin in koncentracijo.

  Izobraževanje, predavanje

  Predavanje; Žiga Zwitter: Vpliv viška male ledene dobe v 17. stoletju na zgornjesavinjske samotne kmetije

  Razstavno - izobraževalno središče Dolina Občina Tržič I 04 5971 536 I informacije@trzic.si

  Predavanje bo začela uvodna predstavitev male ledene dobe kot najizrazitejše podnebne anomalije po zadnji pravi ledeni dobi in pred globalnim segrevanjem. Da bi ustrezno razumeli vpliv izrazitega viška male ledene dobe v poznem 17. stoletju na gospodarstvo zgornjesavinjskih samotnih kmetij, bodo najprej sledili podatki iz virov 16. in 17. stoletja o zgornjesavinjski živinoreji in poljedelstvu. Mozaik informacij o severnem Solčavskem, ki so se ohranili v virih različnega porekla (kmečki zapuščinski inventarji, urbarji, cerkveni vizitacijski zapisniki …), bo pokazal, kako usodno je zaostritev podnebja udarila nekatere – a ne vseh zgornjesavinjskih samotnih kmetij. Pogledali bomo v njihove kašče, zanimala nas bodo njihova premoženjska stanja, soočali se bomo z zemeljskimi plazovi, a tudi s trdnimi kmetijami, ki jim zaporedne slabe letine niso mogle do živega, in se spraševali, zakaj tolikšna raznolikost. 

   

  Kultura

  Spomladanske besedarije – srečanje tržiških literatov

  Knjižnica dr. Toneta Pretnarja Knjižnica dr. Toneta Pretnarja I Balos 4, 4290 Tržič I 04 5923 883 I siktrz@trz.sik.si

  V torek,  19. 3. 2019, ob 19. uri vabljeni v knjižnico na  Spomladanske besedarije – srečanje tržiških literatov seniorjev.

  Na spomladanskih Besedarijah v izvedbi Društva upokojencev Tržič bo predstavljena pesniška zbirka Janeza Mayerja Placarji in gasarji, ki pravi takole: »Placariji in gasarji so posvečeni Tržičanom, ki so se me čustveno dotaknili kot zanimive, posebne, duhovite in ustvarjalne osebnosti, ob določenih dogodkih ali ob smrti, ko sem občutil za njimi praznino. Je zbirka, ki še vedno nastaja in ne bo dokončana, dokler se bodo podobi v meni še prebujale.«     

  Razstava Miha Maleša

  Galerija Paviljon Tržiški muzej I Muzejska 11, 4290 Tržič I www.trziski-muzej.si I 04 53 15 500 I trziski.muzej@guest.arnes.si I

  Tržiški muzej vas vabi v galerijo Paviljon na otvoritev slikarske razstave Miha Maleša z naslovom: S poti

  Kultura, Razstave

  Razstava Zakaj valentinovo, če imamo gregorjevo?

  Galerija Atrij Tržiški muzej | www.trziski-muzej.si | 04 53 15 500

  V zadnjih letih med ljudmi na Slovenskem raste pomen gregorjevega, ki je povezano s spuščanjem luči po vodi in govoricami o ptičji svatbi. Izdelovanje in spuščanje gregorčkov postaja vse bolj priljubljeno med otroki, ki jih s šego seznanjajo v vrtcih in šolah ne le na Gorenjskem in v okolici Ljubljane, temveč tudi širše.

  Na razstavi bomo predstavljeni gregorčki iz več deset slovenskih krajev, ob tem ob gregorjevo predstavljeno v luči sodobnih praznovanj, v okviru katerih se dediščina prepleta z vzgojnimi in turističnimi prizadevanji. 

  Razstava bo na ogled do 8. aprila 2019,  od ponedeljka do petka med 9. in 17. uro. 

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...