Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

Koledar dogodkov v občini Tržič


 • Za otroke

  Ura pravljic: predstava Od kod si kruhek

  Knjižnica dr. Toneta Pretnarja Knjižnica dr. Toneta Pretnarja I Balos 4, 4290 Tržič I 04 5923 883 I siktrz@trz.sik.si

  V četrtek, 28. 3. 2019, ob 17.00, bo v knjižnici predstava "Od kod si kruhek",  v izvedbi Mladinske gledališke skupine, ki deluje pod okriljem Kulturno umetniškega društva Leše.

  Ana se je na vrtu pred hišo igrala ristanc. Iz hiše je prišel oče, jo resno pogledal in ji naročil: »Ana, v službo grem. Če boš lačna, si lahko v kuhinji kaj pripraviš.« Ana se je še nekaj časa igrala, nato pa strašansko lačna odhitela v kuhinjo in iskala kaj za pod zob. V košari je našla majhno žemljico. Zagrizla je vanjo in joj! Skoraj bi si zlomila zob! V žemljici je bilo nekaj trdega. S prsti je pobrskala po beli sredici in našla velik bleščeč zlat prstan. Kdo ga je izgubil? Išče pri trgovcu, peku, mlinarju in kmetu, pri tem pa se v predstavi Od kod si kruhek? Mimogrede nauči še, kako nastane kruh.     

  Kultura, Razstave

  Odprtje razstave: Eva Petrič, Vrhnja koža

  Galerija Paviljon NOB Tržiški muzej | www.trziski-muzej.si | 04 53 15 500

  Vljudno vabljeni na odprtje razstave Eve Petrič Vrhnja koža, ki bo v četrtek, 28. marca 2019, ob 18. uri v Galeriji Paviljon NOB.

  Eva Petrič,  ki svoje življenje tke med New Yorkom, Dunajem in Slovenijo, je multimedijska umetnica s tržiškimi koreninami. Avtorica razstavo preko poimenovanja Vrhnja koža povezuje z bogato zgodovino tržiške usnjarske in tekstilne obrti. Koža, človek in čustvovanje so osrednje točke Evinega zanimanja. Svoja razmišljanja tokrat predstavlja preko umetnin sestavljenih iz čipk. Pri kreacijah uporablja stare in zavržene čipke, pridobljene na bolšjakih in na različnih koncih sveta. Razstavo dopolnjujejo črno bele fotografije in v sozvočju s prostorsko razgibano postavljenimi čipkastimi kreacijami, obiskovalca popeljejo v skorajda mistično razpoloženje.

  Umetnica bo ob otvoritvi tudi sama predstavila svoja dela in ustvarjalno pot.

  V kulturnem programu bosta nastopila akademski glasbenik Klemen Smolej in Jure Rozman.

  Razstave

  Razstava Eve Petrič: Vrhnja koža

  Galerija Paviljon I Predilniška cesta 12 I 4290 Tržič I Tržiški muzej | trziski.muzej@guest.arnes.si | www.trziski-muzej.si | 04 531 55 00 |

  Vljudno vabljeni na odprtje razstave Eve Petrič Vrhnja koža, ki bo v četrtek, 28. marca 2019, ob 18. uri v Galeriji Paviljon NOB.

  Eva Petric (1983), umetnica s tržiškimi koreninami, svoje življenje tke med New Yorkom, Dunajem in Slovenijo. Avtorica razstavo Vrhnja koža povezuje z bogato zgodovino tržiške usnjarske in tekstilne obrti, ob tem jo zanima človek in njegovo čustvovanje. Svoja razmišljanja tokrat predstavlja preko umetnin sestavljenih iz čipk. Pri kreacijah uporablja stare in zavržene čipke, pridobljene iz druge roke na različnih koncih sveta. Razstavo dopolnjujejo črno- bele fotografije, ki v sozvočju s prostorsko razgimano postavljenimi čipkastimi kreacijami, obiskovalca popeljejo v skorajda mistično razpoloženje.

  Umetnica bo ob odprtju predstavila razstavljena dela in svojo ustvarjalno pot.

  V kulturnem programu bosta nastopila akademska glasbenika Klemen Smolej in Jure Rozman.

  Razstava bo na ogled do 4. 5. 2019.

  Odpiralni čas:  torek-petek: 10.00-12.00 in 16.00-18.00, sobota: 10.00-12.00

   

  Kultura, Razstave

  Razstava Zakaj valentinovo, če imamo gregorjevo?

  Galerija Atrij Tržiški muzej | www.trziski-muzej.si | 04 53 15 500

  V zadnjih letih med ljudmi na Slovenskem raste pomen gregorjevega, ki je povezano s spuščanjem luči po vodi in govoricami o ptičji svatbi. Izdelovanje in spuščanje gregorčkov postaja vse bolj priljubljeno med otroki, ki jih s šego seznanjajo v vrtcih in šolah ne le na Gorenjskem in v okolici Ljubljane, temveč tudi širše.

  Na razstavi bomo predstavljeni gregorčki iz več deset slovenskih krajev, ob tem ob gregorjevo predstavljeno v luči sodobnih praznovanj, v okviru katerih se dediščina prepleta z vzgojnimi in turističnimi prizadevanji. 

  Razstava bo na ogled do 8. aprila 2019,  od ponedeljka do petka med 9. in 17. uro. 

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...