Pojdi na glavno vsebino

Obratovalni časi in turistične takse

Turistične takse

Turistična taksa je pristojbina za prenočevanje, s katero so turistom, ki v kraju prenočujejo na voljo določene storitve in ugodnosti, ki se jim ob vsakokratnem koriščenju ne zaračunavajo posebej. Turistično takso v imenu in za račun Občine pobirajo vsi tisti, ki sprejemajo turiste na prenočevanje, zavezanci za plačilo pa so vsi, ki izven svojega stalnega prebivališča uporabljajo storitve prenočevanja v nastanitvenem objektu, plačati pa so jo dolžni tudi v primeru, ko so deležni brezplačnih storitev za prenočevanje.

Poročanje

AJPES je s 1. 12. 2017 vzpostavil nov sistem eTurizem za poročanje podatkov o gostih in prenočitvah (iz knjige gostov) za namen vodenja evidence gostov, za namen spremljanja obračuna in plačila turistične takse ter za statistične namene. 
Po novem se bodo podatki poročali samo prek spletnega portala AJPES in ne več ločeno Policiji, Statističnemu uradu Republike Slovenije (SURS) in občinam. 
Več na spletni strani AJPES-a ...

Nakazilo

Pobrana turistična taksa se prav tako nakazuje do 25. dne v mesecu za pretekli mesec na poseben račun Občine št. SI56 0133 1531 3206 297,  referenca: v prvi dve okenci obvezno vpišete številko 19, v drugi del, ki vsebuje 22 okenc, pa najprej vpišete vašo davčno številko, sledi vezaj(-) in nadaljujete s številko 07129 (to je šifra obvezne dajatve za turistične takse).

Vrednost

S 1.1.2015 nova vrednost točke turistične takse znaša 0,115 €. Po Odloku o turistični taksi v Občini Tržič  višina turistične takse za nastanitvene objekte znaša 10 točk.  Višina »polne« turistične takse na območju občine Tržič  znaša 1,15 EUR na osebo na noč, polovična 0,575 €. Znesek turistične takse se lahko zaokroži ob njenem plačilu (ob plačilu prenočevanja), in sicer se preračunava na cente: če je znesek 0,5 ali višji, navzgor, če je pa manj od 0,5, pa navzdol.

Kontakt 

Petra Hladnik; Urad za gospodarstvo in družbene dejavnosti (TPIC Tržič); tel.: 04 597 15 24; petra.hladnik@trzic.si  

Obratovalni čas

Gostinec mora razpored obratovalnega časa za svoj gostinski obrat prijaviti Občini Tržič 15 dni pred:

  • začetkom novega koledarskega leta,
  • začetkom obratovanja,
  • spremembo obratovalnega časa

na obrazcu: Obratovalni čas gostinskega obrata (kmetije), ki je dostopen na tej povezavi.

Gostinec vloži izpolnjen obrazec v sprejemni pisarni Občine Tržič. Občina za potrditev rednega obratovalnega časa v skladu z veljavno zakonodajo ne zaračuna upravne takse.

V primeru potrditve ali zavrnitve podaljšanega obratovalnega časa in izdaje soglasja za enkratno podaljšanje obratovalnega časa ob izrednih priložnostih (obrazec je dostopen na  spodnji povezavi) bo občina skladno z veljavno zakonodajo zaračunala upravno takso v višini 22,60 €. Vloga za izdajo predhodnega soglasja za enkratno podaljšanje obratovalnega časa se vloži 5 dni pred načrtovano prireditvijo. Soglasja so vezana na točno določene datume in ne veljajo za ostale dni.

Obrazca sta na voljo tudi v sprejemni pisarni Občine Tržič, kjer lahko plačate upravno takso.

Kontakt

Nevenka Cotelj; Urad za gospodarstvo in družbene dejavnosti (soba 203); tel.: 04 597 15 35; nevenka.cotelj@trzic.si

Vloge

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se