Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

Digitalizacija upravljanja prometnih sistemov v občini Tržič

Občina Tržič je skladno s strategijami razvoja v zadnjih letih aktivno pristopila k reševanju parkirne problematike v mestu Tržič.

Za namen umirjanja prometa in nadzorovanja prometnih tokov so bile uvedene in postavljene različne rešitve kot so označeni prehodi za pešce in sistemi kot so pametno zaznavanje prostih parkirnih mest in plačevanje parkirnin na javnih parkiriščih v mestu Tržič na različne načine (aplikacija, parkomat, SMS). 

Zaradi boljšega upravljanja in vpogleda v samo dogajanje tako na parkiriščih kot v prometu na dnevnem, mesečnem in letnem nivoju potrebujemo določen nabor podatkov in analiz, ki so nam preko teh različnih sistemov dostopni, ampak je bil dostop do teh podatkov in poročil preveč zamuden ter do neke mere nepregleden.

V prvi fazi pilotnega projekta "Digitalizacija upravljanja prometnih sistemov v občini Tržič" smo z uporabo API in odprtih podatkov, vse podatke shranili oz. jih shranjujemo in v realnem času obdelujemo na platformi za vizualizacijo podatkov.

V naslednjih fazah bomo tehnološko nadgradili ali dodajali še ostalo prometno infrastrukturo, kar bo omogočalo obdelavo še večje količine podatkov (števci prometa, prikazovalniki hitrosti, pametna parkirišča, podatki iz drugih informacijskih sistemov, državni podatki itd.).

Digitalizacija prometnih sistemov nam v realnem času omogoča hiter ter napreden vpogled v stanje, pregled dogajanja v različnih časovnih obdobjih in možnost takojšne analize ter odpravo težav. Vse to pa posledično pripomore k bolj podkrepljenim odločitvam po različnih področjih kot so umeščanje infrastrukture, okolje in prostor, turizem, malo gospodarstvo itd.

Spodaj so prikazani primeri vizualizacijw podatkov iz posameznih prometnih sistemov:

PARKIRIŠČA - % zasedenosti parkirišč

PARKIRIŠČA - zasedenosti parkirišč po urah

EASYPARK - št. parkirnin (brezplačno, do 1 h)

Parkomati HECTRONIC - povpr. čas parkiranja (min)

PREKRŠKI - št. vseh prekrškov po lokacijah (pie)

ViVozite (Križe) - prekoračitve (Max hitrost)

GORENJSKA.BIKE - št. prostih po dnevih / vseh

POLNILNICE - poraba energije po dnevih (tabela)

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...