Pojdi na glavno vsebino

Pametna parkirišča

Vzpostavitev pametnih parkirišč v mestu Tržič

Občina Tržič je v letu 2020 nadaljevala izvajanje projektov iz koncepta pametnih mest in skupnosti.
Pametno mesto, sicer zelo širok pojem, govori tudi o tem, da s pomočjo sodobne tehnologije in učinkovitega upravljanja mesta ali občine rešujemo različne izzive in težave ter posledično postopoma izboljšujemo kvaliteto bivanja in privlačnost samega mesta ali občine.

Projekt pametnega mesta "Vzpostavitev pametnih parkirišč v mestu Tržič", v katerega Občina Tržič vlaga nekaj proračunskih sredstev, se nanaša na ukrepe iz strategije trajnostne mobilnosti in učinkovitega upravljanje z javnimi, brezplačnimi parkirišči. Z ukrepi iz tega projekta bo občina s pomočjo video senzorske tehnologije, informacijskih (oz. usmerjevalnih) tabel in kvalitetnim nadzorom nad parkirišči voznikom močno olajšala iskanje prostih parkirnih mest v mestu Tržič. Ažurne in hitro dostopne informacije o zasedenosti parkirišč je dejavnik, ki bo vplival na ponudbo in razvoj v mestu (manj praznih poslovnih prostorov), saj se bodo obiskovalci zaradi velike verjetnosti zagotovljenega prostega (in brezplačnega) parkirnega mesta, verjetno bolj pogosto in v večjem številu odločili za obiskovanje mestnega jedra in bližnje okolice.

Z uvedbo nove tehnološke rešitve za parkirišča je Občina Tržič z izvajalci v letu 2020 naredila pomemben korak naprej v smeri razvoja, varnosti, kvalitetnejšemu bivanju prebivalcev in boljši izkušnji obiskovalcev, kar predstavlja glavni cilj pametnega mesta in skupnosti. Hkrati pa je občina Tržič prva oz. ena izmed prvih slovenskih občin, ki bo za zaznavanje stanja zasedenosti parkirnega mesta na javnih parkiriščih ob ustrezni izvedeni osnovni DPIA (ocena učinka v zvezi z varstvom podatkov), uporabila tehnologijo video senzorjev za zaznavo zasedenosti posameznega parkirnega mesta in ustrezno programsko opremo, ki je popolnoma skladna z določili GDRP in nima negativnega vpliva na zasebnost posameznika. To pomeni, da se v tem projektu ne izvaja standardni videonadzor na parkiriščih, saj so osebe in registrske tablice v programski opremi zamegljene oz. neprepoznavne.

Vzpostavitev pametnih parkirišč v mestu Tržič je predvidena v treh fazah:
1. faza: parkirišče ZD Tržič in za Mošenikom (realizirano jeseni 2020),
2. faza: parkirišče Cankarjeva in BPT (predvideno prvo polletje 2021) in
3. faza: parkirišče Tržnica (predvideno prvo polletje 2022).

Slika: video senzorji

Slika: informacijska tabla z LED zaslonom

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se