Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

Pametna parkirišča

Programski vmesnik (API) za pametna parkirišča

Projekt pametnih parkirišč dobiva novo dodano vrednost, in sicer lahko prek programskih vmesnikov (API) in prek interneta enostavno pridobivamo podatke (po konceptu odprtih podatkov) o številu prostih parkirnih mest v (skoraj) realnem času. Programski vmesniki omogočajo razvijalcem oz. komurkoli, da jih vključi v svoje aplikacije, ki podatke črpajo še iz mnogih, drugih različnih virov oz. informacijskih sistemov. Takšen primer je na odprtih podatkih temelječa aplikacija https://tocen.si/#/ (UL FRI), ki jih pridobiva preko API različnih sistemov in za določene občine prikazuje vozni red javnega potniškega prometa, podatke o izposojah koles, za občino Tržič pa informacije o številu prostih parkirnih mest na parkiriščih v okolici mestnega jedra Tržič (ZD Tržič, Za Mošenikom, Cankarjeva, BPT,  kasneje še Tržnica). API za parkirišča je šele prvi korak, saj bomo objavljali API in dodajali podatke še iz drugih, različnih prometnih sistemov in prometne infrastrukture. Odprti podatki, ki jih že nudi Občina Tržič so na voljo na tej povezavi. Dostopnost do odprtih podatkov preko API vmesnikov bodo omogočali razvoj še ostalih koristnih (in predvsem brezplačnih) aplikacij tako za občane kot obiskovalce Tržiča.

Kratka tehnična API dokumentacija (klici, parametri in ostale info.) je vsem zainteresiranim uporabnikom na voljo tukaj. Vse, ki boste uporabljali APIje in ostale odprte podatke Občine Tržič naprošamo, da nam sporočite v katere aplikacije jih vključujete in za kakšen namen. API za pametna parkirišča je omogočil ponudnik sistema Telekom Slovenije.

Še obvestilo voznikom: med prosta parkirna mesta se ne upošteva parkirnih mest za invalide, rezerviranih površin in mesta za polnjenje električnih avtomobilov.

Vzpostavitev pametnih parkirišč v mestu Tržič

Občina Tržič je v letu 2020 nadaljevala izvajanje projektov iz koncepta pametnih mest in skupnosti.
Pametno mesto, sicer zelo širok pojem, govori tudi o tem, da s pomočjo sodobne tehnologije in učinkovitega upravljanja mesta ali občine rešujemo različne izzive in težave ter posledično postopoma izboljšujemo kvaliteto bivanja in privlačnost samega mesta ali občine.

Projekt pametnega mesta "Vzpostavitev pametnih parkirišč v mestu Tržič", v katerega Občina Tržič vlaga nekaj proračunskih sredstev, se nanaša na ukrepe iz strategije trajnostne mobilnosti in učinkovitega upravljanje z javnimi, brezplačnimi parkirišči. Z ukrepi iz tega projekta bo občina s pomočjo video senzorske tehnologije, informacijskih (oz. usmerjevalnih) tabel in kvalitetnim nadzorom nad parkirišči voznikom močno olajšala iskanje prostih parkirnih mest v mestu Tržič. Ažurne in hitro dostopne informacije o zasedenosti parkirišč je dejavnik, ki bo vplival na ponudbo in razvoj v mestu (manj praznih poslovnih prostorov), saj se bodo obiskovalci zaradi velike verjetnosti zagotovljenega prostega (in brezplačnega) parkirnega mesta, verjetno bolj pogosto in v večjem številu odločili za obiskovanje mestnega jedra in bližnje okolice.

Z uvedbo nove tehnološke rešitve za parkirišča je Občina Tržič z izvajalci v letu 2020 naredila pomemben korak naprej v smeri razvoja, varnosti, kvalitetnejšemu bivanju prebivalcev in boljši izkušnji obiskovalcev, kar predstavlja glavni cilj pametnega mesta in skupnosti. Hkrati pa je občina Tržič prva oz. ena izmed prvih slovenskih občin, ki bo za zaznavanje stanja zasedenosti parkirnega mesta na javnih parkiriščih ob ustrezni izvedeni osnovni DPIA (ocena učinka v zvezi z varstvom podatkov), uporabila tehnologijo video senzorjev za zaznavo zasedenosti posameznega parkirnega mesta in ustrezno programsko opremo, ki je popolnoma skladna z določili GDRP in nima negativnega vpliva na zasebnost posameznika. To pomeni, da se v tem projektu ne izvaja standardni videonadzor na parkiriščih, saj so osebe in registrske tablice v programski opremi zamegljene oz. neprepoznavne.

V projektu sodelujemo s Telekomom Slovenije, ki je bil v letu 2020 izbran kot cenovno najbolj ugoden ponudnik za vzpostavitev pametnih parkirišč.

Vzpostavitev pametnih parkirišč v mestu Tržič je predvidena v treh fazah:
1. faza: parkirišče ZD Tržič in za Mošenikom (realizirano jeseni 2020),
2. faza: parkirišče Cankarjeva in BPT (realizirano jeseni 2021) in
3. faza: parkirišče Tržnica (realizirano novembra 2022).

Slika: video senzorji

Slika: informacijska tabla z LED zaslonom

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...